//

Африка: церковний заклик про політичну інтервенцію в Зімбабве

Єпископати країн південної Африки закликають свої уряди провести повторну інтервенцію в Зімбабве. Єпископи нагадують, що Співдружність Розвитку Південної Африки вже одного разу, три роки тому, долучилася до вирішення політичної кризи в цій країні. Це спричинилося до впровадження спільного правління багатолітнього президента Роберта Мугабе і лідера опозиції Моргана Цвінгіраї.

 

Католицькі єрархи відзначають однак, що укладене в 2008 р. порозуміння ще не стало цілком запроваджене в життя, країна не вибралася з суспільно-економічної кризи, а сам Мугабе погрожує проведенням нових виборів. Єпископи звертаються до держав південноафриканської співдружності, щоб відвернули президента від цих намірів. На їх думку, громадяни Зімбабве не готові знову зробити вибір. Суспільство споляризоване, не виконані попередні домовленості, свобода зібрань і медіа всерйоз обмежена. «Маючи на увазі страждання мешканців Зімбабве, ми просимо про інтервенцію» – зазначено в листі єпископатів до президента Анголи Хосе Едуардо дос Сантоса, котрий водночас є головуючим Співдружності Розвитку Південної Африки.

 

Варто додати, що Роберт Мугабе не тільки прагне до конфронтації в країні, але також – як повідомляють ЗМІ – включається до закордонних авантюр. Як подає «The Sunday Times», президент Зімбабве вислав військову допомогу Муаммару Каддафі (лідеру Лівії), якого вважає своїм приятелем. Джерела в Лівії неодноразово згадували про присутність чужих найманців, в тому числі з Чорної Африки, посеред кровопролитних загонів, що намагаються погасити народний заколот.

 

За матеріалами Radio Watykańskie