//

Аборт – не лише гріх жінки, він заторкує усе суспільство,– Глава УГКЦ

4 березня 2012 р. під час зустрічі з молоддю у Тернополі Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук говорив про проблему абортів в Україні та програму, яку готує УГКЦ  для боротьби з цим явищем.


«За 20 років незалежності України ми свідомо вбили 40 млн. дітей»,– зазначив Блаженніший. – «Тобто за ці роки з карти зникла така величезна нація українців». Він також зазначив, що сьогодні Україна перетворюється на «звалище вбитих дітей європейського масштабу», оскільки жінки з тих країн, де аборти заборонені, приїжджають до України, щоб це вбивство виконати тут.


«Кров, пролита на землю, кличе до неба про пімсту. Наша земля і так пролита кров’ю, але скільки тієї крові ллється тепер через цей гріх – це просто жахливо. Я думаю, що ми, як Церква, повинні розвивати свідомість того, наскільки це зло шкодить усьому суспільству»,– говорив Блаженніший Святослав. – «Раніше вважалось, що питання аборту – це лише гріх жінки. Насправді гріх аборту заторкує ціле суспільство: і чоловіка, який її до цього змушує, і маму, і батька, і родину, яка не прийняла це життя, очевидно, і лікаря, який це вчинив».


Блаженніший Святослав розповів про те, що зараз УГКЦ розпрацьовує багатогранну програму, яка включає: душпастирську опіку жінок, які вчинили аборт і переживають постабортивний синдром на психологічному і духовному рівні; реабілітацію лікарів, які вчинили аборт; працю з парами, які готуються до подружжя; викладання біоетики в медичних університетах та інше.


«Нещодавно Синоди УГКЦ і РКЦ прийняли спільне звернення на тему явища аборту, і ми виступаємо спільним фронтом, щоб охоронити людське життя. Очевидно, що ми будемо всіма можливими засобами старатися змінити законодавство»,– зазначив Глава УГКЦ.