//

98% солдатів не здатні вбивати противника

98% солдатів не здатні вбивати солдат-противників, про це стверджує автор статті, яку опублікував «Гайдпарк» і яку передруковує «Хвиля», покликаючись на дослідження американського телеканалу «National Geographic», яке було розпочато у 2005 році.

 

Як показує дослідження, всього-на-всього 25% солдатів в часі бойових дій стріляють у сторону противника і лише 2% свідомо ціляться у нього. Причиною цього, на думку американських дослідників, є те, що 98% людей взагалі не здатні вбивати собі подібних. А 2% тих вояків, які ефективно вбивають противника виявилися психопатами. І лише незначна кількість з тих 2% виявились людьми, які здатні «раціонально» вбивати противника, не з агресивних побуджень, а з потреби. Властиво ця мала кількість після демобілізації йде працювати в поліцію і подібні органи. Цікавим є і той факт, що в часі бойових дій приблизно у 25% відсотків солдатів стається тимчасовий параліч руки, якою вони стріляють.

 

Вчені, у яких Пентагон замовив дослідження, стверджують, що в часі бойових дій у солдатів майже повністю відключається частина мозку, яка відповідає за свідому поведінку. Власне тим і пояснюється нездатність людини свідомо вбивати собі подібних. Як шокуючий приклад такої поведінки автори дослідження наводять випадок, який відразу після зайняття Мінська нацистським військами стався з райхсфюрером СС Гайнріхом Гіммлером. Людина, яка підписувала накази про знищення мільйонів абстрактних для нього людей, прийнявши участь у реальному розстрілі мінських євреїв, обблювався та втратив свідомість.

 

Висновок американських вчених полягає у наступному: для введення бойових дій, для збільшення їхньої ефективності, потрібно ворога зробити чим більш абстрактним, війну вести лише за допомогою дистанційної зброї, а загони, які виходять на контакт з противником «лице в лице»  формувати з психопатів.

 

Людина виявилась далеко менш агресивним створінням, аніж це в загальному вважається. Шимпанзе виявилися по відношенню до собі подібних надзвичайно агресивними. 98% людей нездатні вбивати собі подібних. А герої війни в звичайному житті переважно стають убивцями. І лише надзвичайно мала кількість людей здатні до реального знищення противника.