//

65-та річниця дипломатичних взаємин Ватикану з Ліваном

Апостольська подорож Бенедикта XVI до Лівану, яка відбудеться 14-16 вересня, збігається з 65-річчям дипломатичних взаємин між Святим Престолом і цією близькосхідною країною. Вони були встановлені 1947 року під час понтифікату Пія XII.

 

Першим Апостольським Нунцієм був Архиєпископ Альчидо Маріна, а першим ліванським послом при Святому Престолі – мароніт Чарльз Хелоу, який пізніше став президентом Лівану. Тоді він зустрічався з Папою Павлом VI, коли той зупинявся в Бейруті під час своєї Апостольської подорожі в Індію. 17 березня 1947 року, приймаючи вірчі грамоти першого посла Лівану, Пій XII висловлював свою радість і підтримку ліванському народові у зв'язку з одержанням свободи і незалежності. Папа звертав увагу, що "заклик Святого Престолу про потребу морального фундаменту для досягнення справжнього миру і гідного мирного співіснування та співпраці між народами (...) знайшли в серцях ліванців глибоке визнання". До того ж Пій XII називав Ліван цінною точкою з'єднання між західним і східним світом. Папа високо оцінив відкритість і толерантність до представників різних релігій, яка завжди характеризувала цю близькосхідну країну.

 

"Ми сподіваємося, що ліванські католики різних обрядів у гармонії з євангельськими заповідями і нашим бажанням примирення між народами та настання згоди, сприятимуть тому, щоб їхня молода держава формувала у всіх своїх дітях дух, що відповідає цим цілям", – говорив Пій XII. Понтифік зазначав, що католики в Лівані будуть активніше прагнути до реалізації цього завдання, якщо їм гарантуватимуть свободу віросповідання, спокійне здійснення церковного навчання, захист християнської родини, свободу зібрань, інтелектуального і морального виховання молоді відповідно до католицького вчення.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org