//

50 тисяч християн залишаються в'язнями у в'язницях Північної Кореї

В цілому близько 50 тис. християн знаходяться у в'язницях Північної Кореї за свої релігійні переконання, передає агентство Fides.


Згідно з докладом спеціального спостерігача ООН з прав людини в Північній Кореї Марзуки Друсмана, представленому недавно на Раді ООН з прав людини в Женеві, юридична система в державі повністю залежна від режиму. Окрім звичайних судів існує «паралельна юридична система», яка абсолютно не дотримується процесуальних прав обвинувачених і має на меті здійснення контролю над громадянами.


«Паралельна юридична система складається з низки заходів і органів, які направлені на контроль громадян. Це зокрема: «Закон про контроль за національною безпекою» і «Судовий комітет соратників», свого роду народний суд, що діє на основі ідеологічних установок, який контролює «соціалістичну законність» розгляду і ухвалює вироки за економічні і соціальні злочини. Також існує «Комітет безпеки, який здійснює нагляд за виконанням судових вироків».


Корейці чи іноземці, які піддалися подібному суду, вирушають в тюремні табори, де піддаються регулярному побиттю, тортурам і жорстокому відношенню.


Політичні дисиденти і члени їх сімей часто засуджуються до довічного ув'язнення в трудових таборах. Серед них немало ув'язнених, які відбувають термін за релігійні переконання. Згідно з агентством «Open Doors», в корейських таборах міститься близько 50 тис. християн. Відомі такі виправні установи, як «Гвансіло» і «Г’єхвасо» (табори для ув'язнених на великі терміни), «Джіпг’юлсо» (звичайна в'язниця), «Родонгданрюндає» (трудова в'язниця).


Свобода релігії і совісті в Північній Кореї повністю відсутня, також як і право на зібрання, переконання і вільні висловлювання, зазначає Fides. За свідоцтвами людей, які залишили  країну, влада продовжує інтенсивну антирелігійну пропаганду, забороняє релігійну діяльність і переслідує тих, хто бере участь в ній.


«Чучхе» є офіційною ідеологією і єдиною системою думки і переконань, яка допускається в Північній Кореї. У КНДР «чучхе» підноситься як гармонійна трансформація ідей марксизму-ленінізму на основі древньо-корейської філософської думки. Вперше термін «чучхе» прозвучав у промові Кім Ір Сена «Про викорінення догматизму і формалізму в ідеологічній роботі і про встановлення чучхе» в 1955 р. 


Не дивлячись на складну ситуацію, за деякими оцінками, в Кореї в даний час залишається близько 400 тис. чоловік (2% від населення країни), які, вважають себе християнами.

 

Джерело: www.sedmitza.ru