//

50 років тому Іван XXIII врятував світ від війни

 Рівно 50 років тому, 25 жовтня 1962 р., Іван XXIII звернувся до лідерів США і СРСР із закликом про мир і припинення протистояння, яке увійшло в історію під назвою Карибської  кризи. До сьогоднішнього дня мало кому залишається відомим факт, що саме Папа сприяв закінченню цього найнебезпечнішого з часів Другої світової війни військового конфлікту. Карибська криза почалася 15 жовтня після того, як американські літаки "U-2" змогли сфотографувати замасковані радянські ядерні ракети, встановлені на Кубі, в декількох десятках кілометрів від кордону з США.

 

Президент США Джон Кеннеді терміново прийняв рішення про встановлення військової блокади навколо "острова свободи". Це означало, що американська армія була готова топити будь-які кораблі, які підпливали до Куби, навіть радянські. Над світом виникла загроза третьої  Світової війни. Армії обох держав були приведені в повну бойову готовність.

 

У цій ситуації американський президент звернувся до Івана XXIII з пропозицією стати посередником між американською і радянською владою. Папа прийняв це прохання і в тривожні для всього людства дні, за допомогою Ватиканського радіо, звернувся до глав держав: "Миру, миру! Ми знову повторюємо це урочисте   благання. Ми закликаємо всіх керівників не залишатися глухими перед цим криком людства. Зробіть все, що у ваших силах, щоб зберегти мир. Позбавте світ жахів війни, наслідків якої ніхто не може передбачити", - сказав тоді Папа.

 

Крім того, Іван XXIII написав листа Микиті  Хрущову, в якому просив продемонструвати, що Радянський Союз зацікавлений у тому, щоб у всьому світі зберігався мир. "Ви залишитеся в історії як один з піонерів революції цінностей, заснованої на любові. Ви можете не бути прибічником релігії, але релігія - це не тільки список заповідей, - це готовність до дій в ім'я любові до всього людства", - написав Папа.

 

Посередництво Папи сприяло вирішенню конфлікту. Обидва глави держав уступили один одному заради виконання благородної і почесної місії - збереження миру на планеті.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va