//

50-річчя Апостольської конституції про вивчення латинської мови в Церкві

 Учора виповнилося 50 років Апостольській конституції "Veterum sapientia" про використання латинської мови в Церкві. 22 лютого 1962 року її підписав Папа Іван XXIII. Про це у вчорашньому номері "L'Osservatore Romano" згадує єпископ Енріко даль Коволо, ректор Папського Латеранського університету. Він зазначає, що мотивом видання документа була стурбованість Понтифіка рівнем освіти священиків, який, на його думку, залежав від доброго знання латинської мови, як джерела вивчення найважливіших документів і творів Церкви.

 

На сторінках "Veterum sapientia" Папа зазначав, що латина є носієм єдності Європи і, навіть, єдності людства. "Для Церкви латинська мова завжди була історичним елементом її ідентичності, яка мала бути збережена не заради себе, але для збагачення Церкви", – зазначає єпископ Енріко даль Коволо.

 

Він наголошує, що Апостольську конституцію позитивно сприйняли в Церкві, особливо ті, хто розумів класичну культуру і твори Отців Церкви як певну підготовку до плідного проголошення Євангелія.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org