//

450-річчя Пересопницького Євангелія освятять священики УПЦ МП?

Рівненська влада готує проросійський шабаш замість свята української Першокниги. Про це за підсумками прес-конференції голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа з нагоди святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія повідомили у пре-службі РОО УНП.

 

Річ у тім, що під час прес-конференції Василя Берташа та його заступника Олексія Губанова 12 серпня з вуст останнього прозвучала теза про те, що «Пересопницьке Євангеліє – це не вічна пам’ятка української духовності, мови, книжно-рукописного мистецтва, яка поставила українську мову врівень з такими мовами, як латина, грецька та церковнослов’янська (староболгарська), а всього лишень історико-архітектурний артефакт», йдеться в повідомленні.

 

З огляду на це, на думку керівництва Рівненщини, така подія не потребує церковного освячення. «І це при тому, що на Пересопницькому Євангелії присягали усі президенти незалежної України», - обурені в УНП.

 

«Проте, як повідомило джерело з Рівненської єпархії Московської патріархії, їхні священики таки мають політичний намір 29 серпня у селі Пересопниця  освятити українську святиню», - зазначено у прес-релізі.

 

У зв’язку з цим керівники ряду громадських організацій Рівненської області звернулися з проханням до Президента України Віктора Януковича не допустити освячення заходів з нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія священиками УПЦ Московського патріархату, а натомість запросити на урочистості Патріарха Всієї Руси-України Філарета як предстоятеля церкви, що продовжує традиції українського православ’я часів середньовічної Пересопниці.

 

Звернення підписали керівники обласної організації товариства «Просвіта», РОО Національної спілки письменників України, РОО Братства вояків УПА імені Клима Савура, рівненської громади Конгресу української інтелігенції, облорганізацій «Союзу українок», Товариства політв’язнів і репресованих та інших.


Джерело: ZAXID.NET