//

40-річний ювілей Папської Ради Cor Unum

Сьогодні, 15 липня 2011 р., відзначає своє 40-річчя Папська Рада Cor Unum (Єдиним Серцем), яку в 1971 році заснував Папа Павло VІ. Кардинал Роберт Сарах, Президент цієї ватиканської дикастерії, у статті для «Римського Оглядача» з нагоди ювілею, зазначив, що Папа Павло ІV забажав утворити цей ватиканський орган у той час, коли Церква та світ перебували у періоді великих змін, коли на церковному рівні надавалось щоразу більшого значення соціальним питанням. У цьому контексті Папська Рада Cor Unum отримала завдання «збагачувати свідчення милосердної любові Церкви, утворюючи при Апостольській Столиці місце зустрічі, діалогу і співпраці між багатьма харитативними інституціями у Церкві». Вибір імені дикастерії не був випадковим, а базувався на уривкові із книги Діянь Апостолів, де описується про першу спільноту християн, яка посвятилась звіщенню Доброї Новини, спільній молитві та ділам милосердя.

 

Під час свого понтифікату, блаженний Папа Іван Павло ІІ розширив повноваження цієї Папської Ради, довіряючи їх керівництво двома папськими фундаціями, що опікуються бідними народами у світі та надають допомогу населенню, що постраждало від стихійних лих. Кардинал Сарах наголосив, що той факт, що Папа Бенедикт ХVІ присвятив свою першу енцикліку саме милосердній любові, має дуже велике значення. Святіший Отець, вбачаючи у відсутності Бога найдраматичнішу проблему, яка мучить та ослаблює сучасну культуру, одночасно вказав нам дорогу, щоб відновити шлях до Господа: Бог є Любов’ю і милосердна любов Церкви є свідченням, яке здатне допомогти людині сьогодення пізнати, зустріти та полюбити Бога, Який є Любов’ю.

 

Згідно із словами Президента Папської Ради Cor Unum, тут не йде мова лише по виявлення солідарності та близькості Апостольської Столиці до потребуючих у світі конкретними жестами любові чи окремими ініціативами, але, перш усього, щоб надати душпастирству Церкви цього євангельського натхнення до милосердної любові. Любов є дорогою, за допомогою якої людина може пізнати Ким є Господь Бог.

 

Кардинал Сарах також пригадав, що 11 листопада, з ініціативи очолюваної ним дикастерії, відбудеться зустріч із Вселенським Архиєреєм єпископів-делегатів та керівників різних волонтерських католицьких організацій Європи, що стане ще однією нагодою «виявити наше бажання бути свідками Христового Євангелія в розлогому світі милосердної любові».

 

Джерело: Радіо Ватикан