//

4 березня – Європейський день на користь вихідної неділі

4 березня в Європі відзначатимуть «день на користь вихідної неділі». Ініціатором такого дня виступив Європейський Альянс на користь неділі, вільної від праці – об’єднання профспілок, громадських та релігійних організацій Старого Континенту, щоб знизити трудову активність в неділю і свята. Цю ідею підтримала Церква, в т.ч. Комісія Єпископатів Європейського співтовариства (COMECE).


«В часі фінансової та економічної кризи, коли щоразу більше прав працівників знаходяться під тиском, вихідна неділя є чітким і видимим знаком, що окремі особи і суспільство загалом не є залежними виключно від праці і економіки»,– зазначається у зверненні Альянсу. Його автори заохочують по-різному виявляти своє бажання святкувати неділю, в тому числі у формі культурних і суспільних заходів.


В свою чергу, церковні організації наголошують на релігійному вимірі Господнього Дня. Вони посилаються на останні учительства Католицької Церкви, серед яких апостольський лист Івана Павла ІІ «Dies Domini» та промова Бенедикта XVI на завершення Євхаристійного конгресу в італійському м.Барі.


Комісія справедливість і мир єпископату Хорватії звертає увагу також на те, що в цей день варто утримуватися від покупок, оскільки використання неділі таким чином є «формою лицемірства і байдужості» по відношенню до осіб, які через це змушені працювати в торгових центрах. Єпископи Хорватії нагадують, що людина є не лише виробником і споживачем товарів і послуг, але і духовною істотою, яка потребує також міжособистісних відносин і культурної та суспільної активності.


«Навіть в часи комунізму неділя була вихідним днем, тому в демократії цього слід тим більше дотримуватись у країні, де 90% громадян вважають себе християнами»,– написали хорватські єпископи.


За матеріалами Радіо Ватикану