//

26 червня УГКЦ проведе прощу до с. Страдч

26 червня 2012 року, в рамках святкування Дня мирянина, духовенство та миряни Львівської митрополії здійснять прощу до відпустового місця у с. Страдч, Яворівського району Львівської області. Про це повідомили організатори на брифінгу 20 червня. Дата проведення прощі є знаменною, оскільки саме цього дня 1941 року в цьому селі були замордовані від рук НКВС священик Микола Конрад та дяк Володимир Прийма, а 26 червня 2001 року під час візиту до України Папа Іван Павло ІІ проголосив їх блаженними.


Унікальність цієї прощі полягатиме в тому, що вперше в історії УГКЦ після виходу з підпілля будуть виставлені для почитання мощі блаженного мирянина – дяка Володимира Конрада. Їх помістять у керамічний саркофаг розміром 2*1 метр.


Як зазначив голова комісії у справах мирян Львівської Архиєпархії УГКЦ Михайло Прийдун, комісія вже сьомий рік поспіль проводить такий захід  до Дня мирянина, однак цього року вірні вперше зможуть доторкнутися до мощей дяка, котрий вважається покровителем мирян, і перебрати його чеснот.


За словами пароха Храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Страдч о. Івана Колтуна, цього року вірних вже всьоме закликають приєднатись до складення присяги «відречення від алкоголю».


Програма святкування:


9:00 – Зустріч прочан в с. Ямельня та піша хода у «Бірок», де загинули Блаженні о. М.Конрад і дяк В. Прийма.
9:30 – Молебень біля могили Блаженних мучеників
10:00 – Піша хода від могили до площі біля «Страдецької гори» (3 км)
11:00 – Архиєрейська Божественна Літургія під проводом Архиєпископа і Митрополита Ігора Возьняка (по завершенні присяга «відречення від алкоголю»)
13:00 – Похід до церкви і поклоніння мощам блаженного Володимира Прийми
15:00 – Хресна дорога
17:00 – Похід до печери
18:00 – Від’їзд учасників

 

Довідка:


Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с. Страдч. Батько, Іван Прийма, був дяком і секретарем при церкві, мати — Ганна Прийма. Охрещений в с. Страдч у 1906 році. Володимир Прийма закінчив дяківську бурсу при Митрополитові Адреєві Шептицькому. Був дяком і дириґентом у церкві с. Страдч. Одружився 10 листопада 1931 року з Марією Стойко. Батько чотирьох дітей. Брав активну участь у житті парохії. Взагалі, родина була взірцевою в селі, батько Прийми Володимира був дяком, його брати, Мирон і Максим, були священиками.


Свідки зазначають, що в четвер 26 червня 1941 року дяк Володимир Прийма і отець-доктор Микола Конрад пішли сповідати хвору жінку. По дорозі додому їх наздогнали НКВСівці. Страшно лаючись вони священика й дяка повели до лісу Бірок й там обох по-звірячому замордували. Тіло дяка Володимира Прийми було дуже покалічене, побите, він мав поламані ребра. Дяк Володимир Прийма засвідчив свою віру в Бога мученицькою смертю. Проголошений покровителем мирянства.


Слуга Божий отець Микола Конрад народився 16 травня 1876 р. у с. Струсові на Тернопільщині. Філософські і богословські студії закінчив у Римі, захистивши докторську дисертацію. У 1899 р. рукоположений на священика. Учителював у Бережанській і Теребовлянській гімназіях. Був академічним душпастирем товариства українських греко-католицьких студентів “Обнова”. У 1930 р. митр. А. Шептицький запросив отця-доктора викладати у Львівській Богословській Академії, а згодом призначив його парохом у с. Страдч біля Яворова, де його і спіткала смерть.


Село Страдч славетне також тим, що  поблизу нього у 1242 році пролили кров монахи-мученики від рук татаро-монгольських загарбників, коли було зруйноване село і монастир, розміщений в печері.


У 1936 році святість і видатне духовне значення Страдецької гори для українського народу підтвердив Папа Пій ХІ, надавши храму Успіння Богородиці повний відпуст на кожний день у році, а також благословивши встановлення на Страдецькій горі Хресної Дороги з Єрусалимськими відпустами. Ці декрети перетворили Страдч на унікальне відпустове місце в Україні та в світі.