//

22-24 березня 2011 року в м. Ірпінь відбулася конференція присвячена питанням боротьби зі СНІДом

22-24 березня 2011 року в м. Ірпінь відбулася конференція присвячена питанням боротьби зі СНІДом під гаслом: «Зміцнення потенціалу Церков та релігійних організацій для досягнення загального доступу до профілактики ВІЛ-інфікування, лікування, догляду та підтримки людей, що живуть з ВІЛ в Україні».

 

Ініціаторами конференції виступили організації: Конфесії України разом проти СНІДу, ЮНЕЙДС, ЛЖВ. Її метою було оцінити внесок Церков та релігійних організацій в протидії епідемії ВІЛ протягом 2007 – 2010 рр. в Україні та розроблення плану дій на 2011 – 2013 рр. Одним із провідних організаторів конференції став представник ВРЦіРО в Національній раді з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, о. Андрій Нагірняк.  (http://socreklama.org/content/gr_pos2/gr_pos2/360/)

 

До грона учасників міжконфесійної конференції долучилися також в’язничні капелани Української Греко-Католицької Церкви о. Ігор Ільків (Миколаївська ВК № 50), о.Олекса Куйбіда (Коломийська ВК № 41), бр. Юрій Кузьо, що координує діяльність пенітенціарного душпастирства у Львівській Архиєпархії. Також – о. Ігор Швед, керівник реабілітаційного центру «Назарет, що діє неподалік м. Дрогобич.

 

Заторкувалися питання:

-          наркоманії та замісної терапії;

-          всебічної боротьби зі СНІДОМ;

-          вироблення схем співпраці релігійних організацій з реабілітаційними центрами, … .

-          організації роботи проти поширення СНІДу по регіонах, створення реабілітаційних центрів, методичної та цілісної боротьби проти СНІДу.

 

«Важливість конференції продиктована насамперед надзвичайно загрозливим станом пов’язаним із поширенням СНІДу в Україні. Особливо небезпечні тенденції спостерігаються в місцях концентрації найширшої групи ризику – ін’єкційних наркоманів – у пенітенціарних установах України. На даний момент наша держава посідає перше місце в темпах поширення СНІДу між державами Європи. У світлі таких подій пошук рішень та виходів з актуальної ситуації є конче необхідним», – зазначив о. Олексій Куйбіда.

 

Конференція мала цілісний та всебічний підхід до проблем пов’язаних із поширенням СНІДу в Україні. Мова йшла про співпрацю в даному напрямку представників різних релігій, конфесій,  громадських та релігійних організацій. Зокрема – тюремних капеланів.

 

Юрій Кузьо