//

21 квітня 2012 року розпочалася проща до Тріру

21 квітня 2012 року Святою Літургією у храмі Юди Тадея в районі Каскад розпочалася проща Івано-Франківської Архієпархії до Тріру (Німеччина) для вшанування Хітону Ісуса Христа. Саме звідси виїхали близько 170 чоловік у супроводі 5 священиків, серед яких і о. Йосафат Бойко з братами новиками.

 

З парафії Святих Кирила і Методія беруть участь 10 чоловік. Вже наступного дня зранку всі прибули до Берліну, де зупинилися на 2 дні. Тут мали нагоду молитися разом у парафії св. Лаврентія та подорожувати містом.

 

А о. Йосафат з братами мали нагоду зустрітися з отцями Згромадження Воплоченого Слова, які опікуються однією парафією поблизу Берліна.

 

Всі прочани отримали масу задоволення від побаченого, а головне, що всі мали гарний настрій і терпеливо переносили різні незручності, які завжди випадають у дорозі. Дякуємо Господеві за пережитий день і просимо всіх про молитву за нашу прощу, а ми з нашого боку обіцяємо молитися за всіх Вас.

 

З Берліну через Люксембург до Тріру

Наше паломництво продовжувалось далі. Побувши два дні у Берліні, прочани мали гарну нагоду побачити визначні частини міста. Ми з паломниками парафії Кирила і Методія мали нагоду поплавати по річці Шпре. Нагадуємо, що Берлін є найбільшим за кількістю мешканців та площею містом Німеччини (населення сягає близько 3,5 млн.).

 

Наш шлях з Берліну пролягав через Люксембург, місто і країна, яка знаходиться неподалік від м. Трір. Велике Герцогство Люксембург — держава в Західній Європі, яка межує з Бельгією, Німеччною, Францією. Разом з Бельгією і Нідерландами Люксембург входить до країн Бенілюксу. Населення Люксембургу складає близько 425 тис. осіб.

 

Відтак ми прибули до міста Трір. У цьому місті – найстарішому та першому християнському місті у Німеччині, яке ще заснував Август Цезар в 16 році до Різдва Христового, що знаходиться в західній частині району Рейнланд – Пфальц ми мали можливість побувати в церкві св. апостола Матея, в якій знаходяться мощі  одного з чотирьох євангелистів – Матея. Прогулюючись вулицями міста, дивувала краса старовинної архітектури  та можна було побачити велику кількість історичних пам’яток які збереглися, ще з часів коли Трір був столицею Західної Римської Імперії (III – IV cт. ). Серед яких: Porta Nіgra (Чорні Ворота) – найбільші і найкраще збережені античні ворота в світі, які за часів Римської імперії виконували функцію міських воріт, Базиліка Констянтина (IV ст.), замок Курфюрстів.

 

Вражав своєю величчю та красою Трірський Катедральний Собор Святого апостола Петра (III, Х – XIV ст.), в якому знадиться одна з найбільших християнських святинь – Хітон Ісуса Христа. Згідно за переданням його привезла мати імператора Костянтина – рівноапостольна Олена в 326 році з Святої Землі. За розпорядження святої Олени цей хітон залишили там назавжди. Через побоювання втратити в XII столітті хітон замурували у вівтарі храму. В 1512 році за проханням імператора Максиміліана хітон витягнули з тайника і продемонстрували для огляду і поклоніння. Для привселюдного вшанування його показували в 1891, 1933, 1959 та 1996 роках.

 

Вперше в цьому століття побачити і поклонитися святому хітону Ісуса Христа мали ласку прочани з Івано Франківська. 25 квітня 2012 в церкві Лібфраункірхе – церква Пресвятої Діви Марії (XIII ст.), яка знаходиться поряд з Трірським Катедральним Собором відбулася Божественна Літургія, яку очолив Митрополит Івано-Франківький Володимир (Війтишин). На ній були присутні всі паломники з України, які опісля Богослужіння мали можливість приступити і помолитися біля святого Хітону.

 

На завершення в соборі святого Петра відбулися вечірні молитви поряд з святим хітоном на якій усі присутні віруючі мали можливість помолитись та пороздумувати над земним життям Господа нашого Ісуса Христа.

 

Особливості відносин між Івано-Франківською Архієпархією та єпархією м. Трір полягають у ділянці співпраці Мальтійської Служби Допомоги та організації Карітас обох церков. Тому на запрошення Єписокпа Тріру доктора Штефана Акермана церква Івано-Франківська радо відгукнулася та активно взяла учатсь у цьому паломництві, яке триває від 13 квітня до 13 травня, в часі, коли виставлена для вшанування одна з найбліших реліквій – Хітон Ісуса Христа.

Понад 300 чоловік з Івано-Франківська (Митрополит, священики курії, молодіжної комісії та парафій міста, представники Мальтійської Служби Допомоги та Карітасу, представники місцевої влади (п. Михайло Вишиванюк, голова Івано-Франківської ОДА) взяли участь у цьому паломництві. Своїм співом прикрашав богослужіння архікатедральний хор “КРЕДО”.

 

Дякуємо всім учасникам паломництва за активну участь у всіх заходах. Залишайтеся з нами, ми продовжували подорожувати і про це вам розкажемо згодом.

 

Бр. Климентій Карпінець, ВС
Джерело: www.pkm.if.ua