//

2010 рік у житті Католицької Церкви в Білорусі

От і закінчується 2010 рік. Яким він був для мене? — запитує кожний з нас. А яким він став для Католицької Церкви в Білорусі, що нового приніс у наше християнське життя? Catholic.by пропонує вашій увазі, дорогі відвідувачі, короткий огляд основних подій 2010 р.

11 січня — похорон в Мосарі колишнього настоятеля парохії о. прелата Юзефа Бульки, відомого пропагандиста здорового способу життя, ініціатора створення Антиалкогольного музею й Алеї тверезості в Мосарі. У 2005 р. отець Юзеф Булька став першим білоруським священиком, що одержав премію «За духовне відродження». У 2006 р. указом Президента о. Булька був нагороджений медаллю Франциска Скоріни за зміцнення духовних цінностей і пропаганду здорового способу життя.
23 січня — у рамках Тижня молитов за єдність християн відбулася Екуменічна молитва в мінському архікатедральному соборі.
31 січня — торжествами в Мюнхені завершився робочий візит Митрополита Кондрусевича в Австрію і Німеччину, присвячений обговоренню напрямків співробітництва в сфері благодійної діяльності.
10–14 лютого — католицьке видавництво «Pro Christo» взяло участь у XVII мінській Міжнародній виставки-ярмарки «Книги Білорусі — 2010».
12—14 березня — представники з Білорусі взяли участь у VIII Міжнародному симпозіумі «Родина — надія Європи» у польському місті Гнезно.
 
27 березня — єпископ Вітебський Владислав Млинець освятив каплицю Матері Божої Зцілення хворих у Поставській районній лікарні.
6 квітня — у мінському архикафедральному соборі Імені Пресвятої Діви Марії відбулася зустріч Президента Білорусі Олександра Лукашенко і Митрополита Мінсько-Могилевского архієпископа Тадеуша Кондрусевича.
15–22 квітня — паломництво у Святу Землю душпастирів із усіх єпархій Білорусі і віруючих, присвячене Року священства.
22 квітня — Апостольський нунцій у Білорусії архієпископ Мартін Видович очолив Святу Месу за жертви авіакатастрофи під Смоленськом у мінському храмі св. Симона і св. Олени.
5 травня — у Мінську відбулося освячення восьмого місця Божого культу — каплиця Матері Божої Розарійної у мікрорайоні Лошица.
27 травня — Митрополит Мінсько-Могилевский архієпископ Тадеуш Кондрусевич вручив Святішому Отцю Бенедикту XVI Компендіум Катехизму Католицької Церкви білоруською мовою.
28–30 травня — Білорусь з візитом відвідав голова Папської ради пастирства працівників сфери охорони здоров'я архієпископ Зиґмунд Зимовський, що взяв участь у VI Міжнародної медичної конференції «Проблеми лікарської етики в сучасному світі» у Вітебську, відвідав парафію у Глибокому і зустрівся з представниками Фонду захисників життя і сімейних цінностей.
6 червня — по центральних вулицях Мінська відбулася процесія Божого Тіла.
10 червня — у мінській каплиці святого Йоанна Хрестителя відбувся симпозіум на завершення Року священства.
20 червня — почалася перегринація копії Туринської Плащаниці (з мінського храму св. Симона і св. Олени) по парафії Вітебської єпархії.
21 червня — випущена поштова марка, присвячена поштовій угоді між Білоруссю і Суверенним Мальтійським Військовим Орденом.
28 червня — у 68-ю річницю смерті класика білоруської літератури Янки Купали Митрополит Мінсько-Могилевский архієпископ Тадеуш Кондрусевич відслужив Святу Мессу в мінському архикатедральному соборі.
1–2 липня —  торжества в Національному санктуарії в Будславі.
13–17 липня — при храмі святої Варвари м. Вітебська пройшов семінар для священиків, присвячений служінню триденської Меси.
24 липня — турнір по мініфутболу на кубок бл. Михайла Сопотько в Березинську.
30 липня — 1 серпня — Молитовна зустріч молоді в Івенці під девізом «Хочеш бути щасливим? Зберігай заповіді!»
6–7 серпня — день пам'яті мученицької смерті блаженних батьків маріанів Юрія Кашири й Антонія Лещевича в Росіце.
18–21 серпня — перша Парафіада Мінсько-Могилевскої архієпархії в Івенці.
22 серпня — перша річниця коронації чудотворної ікони Матері Божої Королеви Озер, завершення святкування 10-річчя створення Вітебської єпархії.
26 серпня — Митрополит Тадеуш Кондрусевич очолив Святу Месу в Республіканському науково-практичному центрі онкології і медичної радіології імені М. М. Александрова з нагоди 50-річчя його заснування.
29 серпня — освячення храму в Березовці (Вітебська єпархія).
2 вересня — у Малому залі Палацу Республіки відбувся благодійний концерт «Дякую», у ході якого Митрополит Мінсько-Могилевский архиєпископ Тадеуш Кондрусевич виступив із привітальним словом і благословив усіх тих, що зібралися.
4–8 вересня — участь єпископа Вітебського Владислава Млинця в торжествах у санктуарії Матері Божої Зцілення хворих у Войлонканьї (єпархія Танджаур, східна Індія).
7 вересня — у Мінську відкрився Фестиваль християнських фільмів і телепередач «Magnificat-2010».
10 вересня — Митрополит Кондрусевич взяв участь у Х Міжнародній конференцій у Кракові на тему «Внесок християн в об'єднанні Європи».
11 вересня — у приході Святого Андрія Боболи в Полоцьку уперше відбулася екуменічна молитовна зустріч представників трьох Церков, що зібралися з нагоди святкування 20-річчя спільної роботи між Полоцьком і Фрідрісхафеном (Німеччина).

18 вересня
— освячення храму Пресвятого Серця Ісуса в Лебедєво (Мінсько-Могилевска архієпархія) і нової побудованої святині на честь св. Йосафата Кунцевича в Россонах.
19 вересня — святкування з нагоди 280-річчя коронування папськими коронами Жировичської ікони Матері Божої.
30 вересня — 3 жовтня — у Загребі (Хорватія) проходило 40-і пленарні засідання Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) на тему «Демографія і родина в Європі». Епископат Білорусії представляв Митрополит Мінсько-Могилевский архієпископ Тадеуш Кондрусевич.
2 жовтня — Барановичський катехитичний коледж відзначив річницю своєї заснування, а в катедральному соборі святої Варвари у Вітебську відбулося святкування 10-літнього ювілею релігійної місії «Благодійне католицьке товариство Карітас».

9 жовтня
— мінський архикатедральний собор відзначив 300-літній ювілей освячення. Літургію очолив папський легат кардинал Йосип Томко. У рамках візиту в Білорусь ватиканський ієрарх зустрівся з Президентом країни, Міністром закордонних справ, відвідав святині Мінська (8 жовтня), а також очолив літургію в Молодечно (10 жовтня).
5–10 жовтня — «І світло в пітьмі світить» — під таким девізом у Римі відбувся V Всесвітній молитовний конгрес «В захист життя», у якому також взяли участь і білоруські захисники життя на чолі з о. Олеом Броварником, відповідальним за душпастирство родин у Вітебській єпархії.
16 жовтня — початок навчального року в Центрі підготовки катехитів.
24 жовтня — з'явився культурно-релігійний центр для молоді при парафії Ісуса Милосердного у Вітебську.
28 жовтня — 85-річчя заснування Пінської єпархії.

5 листопада
— турнір з настільного тенісу серед вівтарної дружини Міорского деканату.
19 листопада — І Міжрелігійна молитовна зустріч пройшла в мінському храмі св. Симона і св. Олени.
21 листопада — святкування 100-річчя храму св. Симона і св. Олени в Мінську.
18–19 листопада — делегація медиків Вітебської єпархії взяла участь у XXV Міжнародній конференції, організованій Папською радою душпастирства працівників сфери охорони здоров'я.

5 грудня
— почалися Дні християнської культури у Вітебську.
6–9 грудня — візит у Гродно  ватиканського кардинала Зенона Грохолевского, префекта Конгрегації Католицької Освіти.
9–28 грудня — облаткові зустрічі ієрархів із представниками різних груп.
Джерело: http://www.catholic.by/