//

2010 рік - найтрагічніший рік для християн Іраку

92 людини загинули і 47 отримали поранення внаслідок переслідувань християн в Іраку у 2010 році. Ці дані надала організація з прав людини "Hammurabi". Минулий рік був дуже кривавим для послідовників Христа в країні над Тігром і Євфратом. Кількість вбитих християн є найвищою за останні кілька років. Багато людей, котрі побоювались загибелі, були змушені покинути свої будинки.

 

У загальному з 2003 до 2010 р. в Іраку вбито 882 послідовників Христа. З них 622 були вбиті тільки через приналежність до християнської меншини. Тривожить той факт, що серед жертв репресій в минулому році було 33 дітей.

 

Директор організації "Hammurabi" Вільям Уорд в інтерв'ю агентству Asia News  зазначив, що атаки на християнство, приймають не тільки форму фізичного насильства, спрямовану проти людей. Руйнують також церкви та інших сакральні об’єкти. У Багдаді в результаті замахів знищені дві святині.

 

Але, незважаючи на хвилю насильства в іракських християнських спільнотах, можна побачити деякі ознаки життєздатності. 4 липня Патріарх халдейської церкви Еммануель  Деллі III здійснив візит до найвищої шиїтської влади в Іраку. Крім того, кілька днів тому відкрилась церква в місті Кіркук, перша від 2003р. Площу на її будівництво надав іракський уряд за сприянням президента Джалала Талабані.

 

У зв'язку з цим агентство Asia News навіть розмірковує про можливість візиту до Іраку Бенедикта XVI. Святіший Отець повинен був би відвідати халдейський Ур, місце народження Авраама. У ювілейному 2000 році сюди мав приїхати Іван Павло II, але це виявилося неможливим з точки зору безпеки.

 

За матеріалами Radio Watykańskie