//

170 млн. дітей в світі страждають від нестачі продуктів харчування

27 серпня відбудеться зустріч керівників країн «Великої двадцятки», які обговорять ситуацію з підвищенням цін на продукти харчування, яке знову загрожує світові.

 

Архиєпископ Сільвано Томмазі, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН в Женеві, зазначив, що статистика свідчить про досить серйозні наслідки продовольчої кризи: у світі налічується близько 170 млн. дітей, ослаблених хворобами в результаті недоїдання. Єрарх нагадав, що існують країни, майже все населення яких потерпає від голоду, наприклад Ємен, де голодує близько 10 млн. чоловік. З них близько 260 тис. дітей мають серйозні проблеми зі здоров'ям або перебувають під загрозою смерті. Схожа ситуація спостерігається в Судані, Сомалі та Південному Судані.

 

«У той час як ООН заявляє, що для вирішення актуальних проблем потрібні 8 млрд. доларів, зараз є лише близько 4 млрд.», – повідомив єрарх. Архиєпископ Сільвано Томмазі вважає, що «проблема залишиться і навіть зросте у зв'язку з новою кризою». За його словами, її спровокує малий урожай в країнах, що є головними експортерами харчових продуктів у світі: США, Австралії та Росії. Це вплине на зростання цін і може, як 2008 р., привести до соціальних протестів у багатьох країнах світу.

 

Згідно з минулорічним звітом ООН, кожного дня мільярд людей лягає спати на голодний шлунок. Від постійного недоїдання у світі страждає 925 мільйонів людей. Щороку голод стає причиною смерті трьох мільйонів дітей у віці до п‘яти років, 178 мільйонів дітей, яким ще не виповнилось п‘яти років, відстають у розвитку через недоїдання. 60 відсотків вагітних жінок харчуються недостатньо добре для нормального розвитку дитини.

 

За матеріалами radiovaticana.org