//

150-та річниця смерті святого Гавриїла від Страждальної Богородиці, покровителя молоді

Санктуарій святого Гавриїла від Страждальної Богородиці в італійській провінції Терамо, розташованій в регіоні Абруццо, є одним з найвідоміших в Італії та належить до 15-ти відпустових місць у світі, що збирають найбільшу кількість паломників. Цими днями в ньому розпочалися святкування з нагоди 150-ї річниці від дня смерті святого Гавриїла – молодого ченця Згромадження Отців Пасіоністів, що помер, маючи лише 24 роки, давши свідчення терпеливості та витривалості в стражданнях, спричинених туберкульозом кісток. Його канонізував Папа Бенедикт XV у 1920 році, а Папа Пій ХІ проголосив його Небесним Покровителем католицької молоді.

 

Десятки тисяч юнаків і дівчат щороку відвідують санктуарій святого Гавриїла від Страждальної Богородиці, де спочивають його мощі. Яким же є його послання до молоді. Про це журналіст Ватиканського Радіо Дебора Донніні запитала о. Вінченцо Фабрі, відповідального за зв’язки з пресою.

 

Священик пассіоніст зауважив, що 18 років свого життя майбутній святий прожив у тогочасному аристократичному середовищі, маючи ті самі проблеми, які має й сучасна молодь: прагнення високих ідеалів та страх перед рішучими рішеннями. Він шукав цього, віддаючись доступним задоволенням: любив танці та театр, проводив час в доброму товаристві, вчився. Але, відчуваючи пустку, зрозумів, що заповнити її зможе лише Бог. Залишивши усе, він вступив до непримітного монастиря, де протягом п’яти років здійснив шлях до святості.

 

Отець Фабрі зазначив, що шлях освячення святого Гавриїла полягав у терпеливому перенесенні хвороби та в цілковитому відданні себе в Божі руки, провадячи просте життя, старанно виконуючи щоденні обов’язки.

 

Що ж санктуарій може запропонувати сучасній молоді? Священик вказав на те, що послання святого Гавриїла наголошує на тому, що християнський спосіб життя, чи то в парафії, чи в богопосвяченому стані, є можливим. Він спробував це та осягнув, оскільки збагнув, які речі є фундаментальними в житті. Його називають святим християнської радості. Ця радість випливала з позитивної відповіді Богові. Санктуарій святого Гавриїла від Страждальної Богородиці є також місцем численних навернень та одним з місць в Італії, де відбувається найбільше сповідей.

 

Джерело: Радіо Ватикан