//

130 африканських священиків закликають повернути депортованого отця

На Чорному Континенті, який Папа Бенедикт XVI під час візиту до Беніну назвав «духовними легенями» світу, порушується свобода слова, і один з таких випадків, схоже, переростає у дипломатичний інцидент. 130 африканських священиків виступили із закликом повернути до Замбії депортованого нещодавно католицького священика, якого було звинувачено у підбурюванні до насильства після проповіді, в якій він говорив про те, що бідні в цій країні стають все біднішими, а багаті – багатшими.


Рішення МЗС Лусаки депортувати священика негайно викликало стурбованість у Ватикані та серед місцевих єпископів. Духовенство Замбії та Апостольського Престолу закликало уряд переглянути рішення щодо депортації о. Віатура Баньянгандора. 130 єпархіальних священиків підписали звернення, видане Національною конференцією Асоціації католицького духовенства Замбії. «Отець Віатур був висвячений на священика у 2004 році в єпархії Чіпата, де потім вершив служіння. Багато з нас вчилися, жили і працювали поруч з ним. Ми знаємо, що він – хороший священик і людина миру та цілісності», – написали у зверненні священики.


Африканські отці закликали уряд переглянути своє рішення і чітко пояснити його причини. Більше того, вони попросили владу приєднатись до Церкви у справі поширення гармонії  у відносинах Церква-Держава, а також сприяти вирішенню проблем, які вражають бідних, як наприклад, ціна на кукурудзу, бавовну та інші сільськогосподарські продукти.


«Ми заохочуємо усю католицьку спільноту і священиків єпархії Чіпата, а також людей доброї волі зберігати спокій і мир та молитися в часі очікування на повернення отця Віатура. Нехай добрий Господь благословить нас і провадить за заступництвом нашої Матері Марії», – завершують своє звернення священики.


За матеріалами Vatican Insider