//

100-річчя з дня народження Івана Павла І

Завтра, 17 жовтня, відзначається 100-річчя з дня народження Івана Павла І. Папа, чий понтифікат тривав всього 33 дні, був першим в історії Понтифіком, який прийняв два імені. На наступний день після обрання  він пояснив, що зробив це на честь двох своїх попередників, Івана XXIII, який уділив йому єпископські свячення, і Павла VI, який під час свого 15-річного понтифікату показав світові "як треба любити, служити, як працювати і терпіти для Церкви Христової".

 

Понтифік додав, що не має "мудрості серця папи Івана" і "підготовки та культури папи Павла", але опинився на їхньому місці і повинен намагатися служити Церкві так як вони. Ці слова були зустрінуті на площі св. Петра шквалом оплесків, так як були сприйняті усіма як "чесне визнання своїх здібностей" і "велике свідоцтво смирення".

 

Виступи Івана Павла I захоплювали своєю простотою. Папи зазвичай вимовляли, застосовуючи щодо себе множину "ми". А він звертався до всіх, як батько до своїх дітей. Крім того, вперше за останні 75 років - після Папи Пія X - на престол св. Петра зійшов досвідчений пастир. Іван Павло І ніколи не працював в Римській курії або папській дипломатії. Говорили навіть, що в Рим він їздив настільки рідко, наскільки це було можливо.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va