//

1 квітня у Римі делегація Синоду Єпископів УГКЦ провела низку важливих зустрічей

Третій день перебування делегації Синоду Єпископів УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом відзначився кількома важливими подіями. З самого ранку українських владик прийняв Архиєпископ Микола Етерович, Секретар Синоду Єпископів Католицької Церкви, колишній Апостольський Нунцій в Україні. В ході розмови відбувся обмін думок щодо актуальної суспільно-політичної та релігійної ситуації в Україні, про завдання, які стоять перед УГКЦ на даному етапі її розвитку, про спільні проекти, які будуть реалізовані найближчим часом, зокрема презентацію українського перекладу Післясинодального повчання Венедикта XVI «Verbum Domini» наприкінці червня цього року.

 

Владика Етерович високо оцінив участь представників УГКЦ в працях Синоду Єпископів Католицької Церкви, а також подякував за заклик Блаженнішого Любомира до молитви за християн Близького Сходу. «Я залишив в Україні частинку свого серця», – сказав на завершення зустрічі Владика Микола та подарував присутнім примірник Папського документу «Слово Господнє».

 

Друга зустріч відбулася в Конгрегації для Східних Церков, яку Блаженніший Святослав назвав «нашим домом в Римі». Делегацію єпископів УГКЦ прийняв Префект Конгрегації Леонардо кардинал Сандрі зі своїми співпрацівниками.

 

У своєму слові він з вдячністю згадав 11-річне служіння Блаженнішого Любомира, запевнивши про свою молитву за нього. Кардинал Сандрі рівно ж підкреслив важливість поглиблення євангелізаційної діяльності, а зокрема підкреслив необхідність дбати про належне виховання священичих кадрів.

 

«Священик повинен не тільки відзначатися доброю освітою, він в першу чергу повинен бути моральним авторитетом для своїх парафіян, зразком християнського життя для них», – сказав очільник Конгрегації.

 

Зі свого боку Глава УГКЦ подякував за всебічну підтримку, яку Конгрегація виявляє у «звичайних і надзвичайних аспектах» життя Церкви в Україні та поза її межами. Водночас Блаженніший Святослав висловив впевненість, що і надалі знаходитиме в очільниках Конгрегації підтримку, пораду і поміч в здійсненні завдань, які нині стоять перед УГКЦ.

 

Наприкінці зустрічі Глава УГКЦ запросив Префекта Конгрегації до участі в Божественній Літургії в соборі Святої Софії, яка відбудеться у неділю, 3 квітня, яке останній з вдячністю прийняв.

 

Відтак відбулася зустріч в Секретаріаті Стану Апостольської Столиці, де Главу УГКЦ та прибулих з ним єпископів прийняв Тарчізіо кардинал Бертоне. Державний Секретар Стану підкреслив важливість співпраці католиків обох традицій – візантійської та латинської – в Україні задля спільного свідчення Євангелія у сучасному світі. Також було звернено увагу на необхідності поглиблювати екуменічний діалог між християнами в Україні.

 

Блаженніший Святослав представив пріоритетні напрямки свого служіння та висловив готовність до співпраці з відповідними структурами Апостольської Столиці задля поширення Божого Царства на європейському та інших континентах, де існують структури УГКЦ.

 

Наприкінці дня члени делегації УГКЦ відвідали генеральний дім Сестер Василіянок та Генеральний дім Отців Василіян, а також взяли участь у Вечірній, яка була відслужена в Сикстинській каплиці папського палацу.

 

Варто зауважити, що візит до Ватикану, з його різними офіційними зустрічами та візитами, був переплетений богослужіннями та іншими духовними моментами, що надало йому характеру прощі до вічного міста. Зокрема першого дня, у середу, Блаженніший Святослав спільно з владиками молилися при гробі св. Йосафата в соборі Святого Петра, а також при мощах самого верховного апостола та на могилі Слуги Божого Івана Павла ІІ. У середу, ввечері, Блаженніший Святослав відслужив Літургію Напередосвячених Дарів у церкві Святих Сергія і Вакха, а у неділю запланована урочиста Літургія в соборі Святої Софії. Передбачається, що у ній візьмуть участь представники дипломатичного корпусу, запрошені достойники Апостольської Столиці, зокрема Префект Конгрегації для Східних Церков Леонардо кардинал Сандрі, Секретар Синоду Єпископів Католицької Церкви Архиєпископ Микола Етерович, делегат Голови Папської ради у справах єдності християн кардинала Курта Коха о. Мілан Жуст та інші. Очікується, що на недільну зустріч до Святої Софії прибудуть тисячі вірних нашої Церкви з Риму та з околиць.

 

Сьогодні єпископи УГКЦ відвідують Генеральний дім Сестер Служебниць, де мають нагоду поклонитися мощам блаженної Йосафати Гордашевської.

 

Департамент інформації УГКЦ

На фото: члени делегації на площі Святого Петра у Римі