//

“Відтепер я буду ближче до людей через свого митрополита”, - Блаженніший Святослав

22 грудня по закінченні Божественної Літургії з нагоди проголошення Тернопільсько-Зборівської митрополії Патріарх Святослав близько п’ятнадцяти хвилин спілкувався із представниками ЗМІ Тернопільщини.

 

Подія утворення Тернопільсько-Зборівської митрополії, як зазначив Патріарх Святослав, має три основних виміри. Перший із них – розвиток структури церкви, щоб її глава міг бути ближчим до мирян через своїх митрополитів.

 

- Сьогодні люди, я так відчуваю, хочуть бути ближче до мене, прийти і поговорити зі мною, а мене на всіх не вистачає. Новий митрополит буде моїм помічником, при помочі якого ми разом зможемо бути ближчими до людей, краще чути одне одного, краще спілкуватися, щоб кожен українець відчув, що його батько – Глава церкви – дбає про нього. Друга складова створення митрополії – духовна. Сьогодні у своїй проповіді я сказав, що силу відродити людину має тільки церква через святі таїнства. А ми всі хочемо відродження української церкви, українського народу, нашої держави. І це відродження може вийти лише з лона церкви, – каже Блаженніший Святослав.

 

І наступний важливий момент цієї подіїі на Тернопільщині – це стосунки УГКЦ з місцевою владою, а також з іншими церквами, які живуть на цій території. Відтепер Патріарх матиме помічника – митрополита, який, відповідно до свого даного йому уряду, зможе спілкуватися з чиновниками чи з представниками інших православних церков.

 

- Творячи нові митрополії, ми, начебто, діємо, як патріарша церква. Ми будемо діяти на повну потужність і в Україні, і за кордоном. Тоді де-факто наш Патріархат стане дійсністю. Думаю, що, зокрема Тернопільщині потрібно навчитися діяти як митрополії, – зауважив Глава УГКЦ.

 

Також Патріарх Святослав відмітив, що в Україні всі православні церкви, й протестантські, дуже позитивно реагують на розбудову  УГКЦ. Мовляв, на рівні України релігійні спільноти навчилися розуміти і не боятися одне одного.

 

- Ми не існуємо проти когось, ми існуємо для того, щоб бути з кимось, і це видно в тих стосунках, які особисто в мене склалися з проводом Української православної церкви Московського і Київського патріархатів чи з автокефальними церквами. Наша церква, зокрема наші митрополії і Патріархат, завжди прямуватимемо до єдності усіх церков Володимирового хрещення, – говорить Блаженніший Святослав.

 

А от чи вдасться у майбутньому досягнути в Україні цілісної церкви, без поділу на конфесії, – це, на думку Патріарха, складне  питання.

 

-  Якби я знав на нього відповідь і рецепт, яким можна було всі рани загоїти, я б його дав. Є два моменти: сьогодні ми вчимося бути і діяти разом, виступати на захист християнських цінностей. Така спільна дія відбулася 1 грудня, коли ми, глави наших церков, у тому числі Московського патріархату, прийняли спільну відозву українскього народу щодо духовного коріння сучасної кризи. Наступний крок – це об’єднання не лише в дії, а й у структурі. Фундаментом єдності церкви є Христос. Коли всі християни зможуть служити Службу Божу і причащатися з однієї чаші тілом і кров’ю Ісуса Христа, – наступить Євхаристійна єдність. Ми вже таку єдність маємо з латинською церквою, хоча діють різні обряди. Наступна єдність, – щоб в Україні був один Пастир.

 

Молодь, як переконаний Глава УГКЦ, має все те, що їй потрібно, і нічого не слід додавати чи забирати від неї. І церква, й інші суспільні інституції, повинні бути більш відкритими до молодих людей, прислухатися до них, адже зі світовими змінами змінюється спосіб мислення, спілкування. Скажімо, значна кількість молоді поглинута віртуальною дійсність.

 

-  Тож, думаю, є певне завдання, але не перед молоддю, а перед церквою, – віднайти спосіб донесення слова євангельської істини, щоб воно було потягаюче для нашої молоді. А молодь шукає за Богом в Україні, у Бразилії, в Аргентині, в США. Більше того, молодь дуже багато очікує від усіх нас, – вважає Патріарх Святослав. –  Ми повинні подбати, щоб наша молодь знашла свій простір у церкві, у своїй парафії.

 

Під час зустрічі з Блаженнішим владикою мова йшла і про повернення від Москви древніх джерел УГКЦ, які були забрані з українських державних і церховних архівів у 1946 році.

 

-  Очевидно, що ми мусимо в той чи інший спосіб вимагати якоїсь справедливості. Тільки  виникає питання: як це зробити? Ми не хочемо робити жодного кроку в конфліктному ключі. Тож, спершу хочемо навчитися по-братньому сприймати одне одного, а тоді можна вести діалог про реституцію, щоб те, що було несправделиво забрано – було повернуто. В контексті зустрічі, діалогу ми навчимося одне одного любити, а тоді віддавати, – сказав Глава УГКЦ.

 

На завершення Блаженніший Святослав побажав співрозмовникам веселих рідзвяних свят і щасливого нового року.

 

джерело: http://lypa.te.ua / http://www.tze.org.ua