//

“Міграція - це спільна проблема для всієї УГКЦ”, – Владика Йосиф Мілян

“Узагальнити і проаналізувати роботу у сфері міграції, зрозуміти спільні виклики та можливі розв’язання проблем”  - такою була основна мета зустрічі референтів у справах мігрантів та іммігрантів, що відбулася 14 травня у Львівській духовній семінарії Святого Духа за ініціативи Пасторально-місійного відділу УГКЦ. Захід провадив Владика Йосиф Мілян, голова Пасторально-місійного відділу. У кількагодинному полілозі також взяли участь: о. Василь Поточняк, виконавчий секретар ПМВ, о. Андрій Гах, секретар ПМВ, голова та координатори проектів Комісії УГКЦ у справах мігрантів, сестра Луїза Цюпа, голова Катехитичної комісії, Андрій Васькович, президент  «Карітасу України», о. Ростислав Пендюк, голова Молодіжної комісії, Інга Дуль, Єзуїтська служба для біженців,  представники Одесько-Кримського екзархату, референти у справах мігрантів митрополичих, єпархіальних та екзархальних структур.

 

Під час зустрічі Владика Йосиф, зокрема, наголосив на тому, що усвідомлення проблеми міграції як спільної справи всієї Церкви є фундаментально важливим сьогодні. «Ми повинні діяти консолідовано і стратегічно, в напрямку розв’язання різних міграційних викликів, і тільки тоді матимемо реальні шанси на покращення ситуації», - наголосив голова ПМВ.

 

Отець Василь Поточняк зауважив, що в сьогоднішній діяльності  референтів у справах міграції актуальним є пошук душпастирів для служіння українцям Латвії, Угорщини, Румунії, Ізраїля, Казахстану, Португалії та Росії; налагодження контактів з душпастирями своєї єпархії, які вже є на служінні за кордоном в УГКЦ; участь у державних, церковних, суспільних заходах, присвячених темі міграції; індивідуальна робота з українськими мігрантами та їхніми родинами; впровадження духовних бесід, зустрічей з мігрантами у парафіях.

 

Григорій Селещук, голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів, підкреслив важливість соціального служіння мігрантам – через створення центрів консультаційної допомоги, організацію дозвілля дітей мігрантів, а також на ролі публічних заходів, через які можна подолати стереотипи щодо українців, котрі працюють за кордоном.

 

Під час зустрічі відбулася також коротка презентація оновленого порталу “Навігатор”, який дає багато можливостей для служіння мігрантам за посередництвом Інтернету.

 

Підготувала Світлана Одинець
Джерело: www.ugcc.org.ua