//

«Звіт Фалконера» про допомогу в евтаназії викликав бурхливу полеміку в Великобританії

У Великобританії розгорілася полеміка у зв'язку з пропозицією лорда Фалконера дозволити евтаназію хворим в останній стадії з прогнозом життя менше року. Особливо різка критика прозвучала від архиєпископа Саутуарку, монс. Пітера Сміта, який займається темами біоетики та очолює відділ християнської відповідальності єпископської конференції Великобританії та Уельсу.


На думку лорда Фалконера і його комісії лікарі повинні мати можливість призначати смертельні дози ліків термінальним хворим, за умови, що вони самі чітко висловлять бажання померти, будуть повністю в свідомості і самостійно приймуть ці ліки.


"Багато хто справедливо поставили під сумнів довіру до комісії", - заявив архиєпископ, нагадавши, що вона "була організована асоціацією 'Гідність у смерті', колишнім товариством на захист добровільної евтаназії".
Один зі спонсорів цієї асоціації  фінансує комісію, і в її рамках "три чверті членів, включаючи лорда Фалконера, підтримують легалізацію допомоги в евтаназії".


Монс. Сміт сказав, що був "вражений і натхнений цією лавиною критичних відгуків" на "Звіт Фалконера", особливо від осіб з обмеженими можливостями, досвідчених лікарів та юристів всіх релігійних вірувань. "Вони мають рацію, підкреслюючи, що легалізувати - значить зробити нормою; наше суспільство не може змінити такий важливий закон, який існує для захисту вразливих його членів".


На думку прелата "слід робити більше для того, щоб добре доглядати за вмираючими, більше і краще підтримувати хоспіси та паліативну терапію. Легалізація допомоги в евтаназії не є вирішенням проблеми ".
Якби пропозиція комісії Фалконера знайшло застосування, більше тисячі особам щороку допомагали б померти: згідно британської "Daily Telegraph", легалізація евтаназії поставила б під удар вмираючих хворих, на яких чинили б тиск, змушуючи погодитися померти.

 

За матеріалами radiovaticana.org