//

«Які цінності вкладаємо в наших дітей сьогодні, – те пожнемо в нашій країні завтра», – директор київського Карітасу

Четвертий рік поспіль працівники та волонтери проекту по роботі  із кризовою молоддю і дітьми  Карітасу Київ проводять літні наметові табори для малозабезпечених дітей. Місцем відпочинку традиційно є Київське водосховище.


Цьогоріч літній дитячий табір відбувся завдяки проведенню щорічної благодійної акції «Різдвяна свічка», акції фандрайзингу спільно з торговою мережею МЕТРО і сприяння Крафт Фудз Україна.

 

Літні табори Карітасу спрямовані на дітей і підлітків з уразливих родин, малозабезпечених, дітей-сиріт і дітей трудових мігрантів. Ціллю проведення таких заходів, що впродовж всього літа відбуваються у різних куточках України, є здоровий відпочинок дітей, прищеплення звички активного дозвілля, розвитку навичок самоорганізації в побуті, різноманітні творчі заняття та живе спілкування, згуртування.

 

Місією своєї роботи працівники і волонтери Карітасу бачать не лише надання соціальної і матеріальної допомоги потребуючим людям, а й психологічну підтримку, формування цілісного християнського світогляду у дітей. Координаторами роботи із дітьми є кваліфіковані психологи, педагоги, соціальні працівники, також велика кількість обдарованих та ініціативних волонтерів.

 

Учасниками цьогорічного літнього табору на Київському морі стали декілька десятків дітей, якими опікується Карітас Київ. Найменші учасники - трирічні малюки, а найстаршими стали волонтери, в тому числі, подружжя з числа колишніх безпритульних дітей. Колись ця пара була центром опіки працівників Карітасу, а тепер й самі долучаються до життєдіяльності фонду, його проектів.

 

Програма першого цьогорічного табору київського Карітасу, що завершився 22 липня, поєднала як прибирання території, розкладання наметового табору, господарські заняття, так і виховні заходи, спортивні ігри та купання, спілкування і безліч конкурсів.

 

А з 22 по 29 серпня відбувався  ще один літній табір у Карпатах для групи малозабезпечених дітей віком 8-16 років. Відпочинок відбувався на спеціально обладнаній базі поблизу м. Яремче на Івано-Франківщині.

 

Окрім звичного відпочинку і оздоровлення, ініціатори заходу приготували програму, що має простими й ефективними способами відкрити і зацікавити дітей до теми волонтерства, різних форм суспільного служіння.  Більше того, - планується одразу практичне завдання, що полягає у проведенні благодійної акції.

 

«Якщо ми не закладаємо в наших дітей нині цінності добра, служіння оточуючим, ініціативності і лідерства, – чого слід чекати від них, коли вони стануть дорослими і почнуть самостійне життя? Боюсь, що саме «я» стане центром їх життя. Не такого майбутнього Карітас бажає своїй країні!», – стверджує о. Роман Сиротич, директор Карітасу Київ.

 

Літнім таборам Карітасу передували ґрунтовна і приємна водночас підготовка - протягом кількох місяців щосереди карітасівські працівники і волонтери влаштовували для дітей і молоді із кризових категорій туристичні майстер-класи, що фактично є одноденними таборами.  Програма таких заходів насичена пізнавальними заняттями та активностями, змістовним і яскравим дозвіллям - рухливі ігри, завдання на розвиток спостережливості, інтелектуальні ігри, купання і прийом сонячних ванн, переправи через річку, походи в ліс, розкладання намету, краєзнавчі заняття і екологічні бесіди, прибирання території тощо.

 

«Маємо в планах урізноманітнити і збільшити кількість таких щотижневих активностей на природі. Як форма організації оздоровлення та змістовного дозвілля ці походи, можливо, навіть і цікавіші за наші табори на Київському морі.

 

Хочемо також долучити до туристичних майстер-класів батьків і опікунів наших дітей, молоді. Це дозволить оптимізувати роботу по соціалізації і вихованню дітей, згуртує сімї, покращить психологічний зв'язок і взаємопорозуміння між поколіннями», - розповідає Славко Федчев, в.о керівника напрямку роботи з дітьми в київському Карітасі.

 

Джерело: www.caritas-ua.org