//

«Як кар’єра в Голівуді привела мене до віри»

Так називається реферат, підготовлений для цьогорічного конгресу нової євангелізації в Пако Роблес (Каліфорнія, США) черницею-бенедиктинкою Долорес Харт.

 

У 19 років вона розпочала свою кінокар’єру, знявшись разом з Елвісом Преслі у фільмі «Кохати тебе». Потім було ще дев’ять фільмів, зокрема «Кінг Креол» і «Де ви, хлопчики?» – також з Елвісом Преслі. У величній кінобіографії св.Франциска (режисер – Майкл Кертіс) вона зіграла св.Клару, а через два роки… вступила до монастиря. Нині мати Долорес – настоятелька бенедиктинського абатства Regina Laudis у Вифлеємі (не «справжньому, американському, штат Коннектикут), їй 73 роки. Вона – єдина монахиня серед тих, хто вирішує, кому присудити «Оскара». А цього року серед представлених на «Оскара» фільмів є також документальний, присвячений їй самій.

 

Монастир бенедиктинок в американському Вифлеємі постав 1947 року. Нині там мешкає 40 сестер. Дні черниць пробігають у ритмі, відпрацьованому за століття бенедиктинської традиції: молитва, спів на прославу Бога, і праця. Абатство має чималу ферму. Сестри розводять овець, лам, велику рогату худобу, дрібну худобу. А ще вони роблять чудовий сир.

 


 

Завдяки матері Долорес у цьому монастирі «гостює» літній театр, присвячений пам’яті Гарі Купера та його доньки Олівії. Місця вистачає на 200 глядачів, а сцена та все спорядження були надані монастирю за сприяння Патриші Ніл, відомої актриси кіно, лауреата «Оскара» та інших нагород. Вона, ревна учасниця руху pro life і приятелька Доролес Харт, навернулася на католицизм, а по смерті її поховано на цвинтарі абатства. Театр представляє вельми широкий репертуар, від Шекспіра, Сартра і Чехова до опер, мюзиклів і комедій. Були там поставлені, зокрема, «Скрипаль на даху» і «Вестсайдська історія». У спектаклях беруть участь як знані актори, так і початківці.

 

Долорес Хікс з дитинства мріяла стати актрисою, як тато. Її батьки були католиками тільки номінально, тож розлучилися, як дівчинці було три роки, і вона не виховувалася в релігійному дусі. Вирішила, що католичка, коли їй було 10 років, зробивши цей вибір самостійно й усвідомлено. Зі світом кіно контактувала з дитинства, бо батько забрав її з собою і переїхав до Голівуду, де знімався. Незабаром і Долорес Хікс дістала пропозицію знятися у фільмі-екранізації музичної кар’єри Елвіса Преслі. Вона взяла прізвище Харт.

 

Бульварна преса шукала сенсацій, розпитуючи Долорес про позаекранні стосунки з Преслі, бо вона була першою актрисою, яка його в кадрі поцілувала. Долорес завжди заперечувала будь-які домисли. Сьогодні, вже як черниця і з відстані років, вона коментує той поцілунок так: «Якщо пам’ять мене не зраджує, то в ті часи поцілунок на екрані тривав ледве 15 секунд. А тепер це вже всі 40». Про Елвіса вона каже: «Навіть не знала, хто то такий, він ще не був настільки відомий. Дуже мені подобався, бо звертався до мене «міс Долорес», у Голівуді тільки він і Гарі Купер казали так… Елвіс був добрим і чутливим хлопцем, з плином років – дедалі сумнішим і самотнішим. І страшенно нещасливим», – сказала вона в інтерв’ю для «L’Osservatore Romano».

 

Долорес Харт була зіркою американського кіно у 1950-60-х роках, знімалася, зокрема, з Ентоні Куінном, Робертом Вагнером, Монгтомері Кліфтом.

 

Мати Долорес не пориває зв’язків зі світом кіно. В абатство Regina Laudis приїздить чимало акторів, які шукають відповідей на питання, що їх непокоять. «Я щаслива, що моя присутність тут є нагодою для їхнього примирення з Богом у спосіб, може, найглибший і найдостовірніший», – сказала черниця в одному з інтерв’ю.

 

Джерело: CREDO