//

«Я християнин, католик». Лучіо Далла розповідає про свою віру

Світ музики оплакує смерть Лучіо Далла, котрий помер вранці 1 березня в Швейцарії. Поет, композитор і виконавець, Лучіо Далла в неділю повинен був відсвяткувати 69 років. Пропонуємо вашій увазі інтерв'ю, дане великим артистом Ватиканському радіо кілька років тому, яке відкриває завісу над тим, якими були відносини Лучіо Далла з Богом, з вірою.


«Я християнин, католик, вірую в Бога і постійно сповідую свою віру: в тому сенсі, що це - один з моїх орієнтирів, одна з небагатьох точок опори, які у мене є, яка не забороняє мені використовувати уяву, експериментувати з тим, що не входить в протиріччя з моїми релігійними переконаннями, але що є частиною моєї структури сучасної людини ».
З кінця 90-х критики говорили про Далле «зміненого і наверненого».


«Я не навернений, тому що вірю в Бога з дитинства і вірю, що це цілком відповідає людським цінностям. Пошук свободи, пошук рівноваги і пошук пошуку, постійний механізм віри: ось що відрізняє людину від машини. Ось чому я вірю в свободу, в терпимість, в визнання всіх конфесій - що дуже важливо для такого суспільства, як наше, суспільства складного, загадкового, суспільства машин, - воно потребує віри. Природно, я вірю в Бога тому, що Він - мій Бог, Бог, якого я бачу в людях, в людстві, Бог, якого я бачу в бідних, в людях, котрі потребують допомоги - а саме їх я вважаю людьми завтрашнього дня. Мене захоплює рішення Христа народитися в бідності, посеред знедолених - адже це люди майбутнього. Думаю, що і сьогодні, 2000 років, знедолені, мігранти, жителі «третього світу» є людьми майбутнього».


В репертуарі Лучіо Далла є і Псалми.


«У Псалмах мене вражає велика сила, яка виходить із слів. Сьогодні, в суспільстві, яке практично перетворилось з суспільства слова в суспільство образу, занепаду захисної сили слова, Псалми є протилежністю цього безсилля. У Псалмах слово, сама будівля, основа слова - це чистий динаміт. А я наблизився до Псалмів у світській манері, як артист, щоб переконатися в комунікативній величі сили віри».


Лучіо Далла говорить, чому він не пішов глибше в Святому Письмі:


«Мені не вистачає для цього богословських знань. Але я відчуваю - як артист, як людина, що звикла заглядати під каміння і виглядати те, що рухається у нас над головою і в нашій душі, - що таємниця є таємниця. Тому я думаю, що в епоху комп'ютера, машин, неймовірно швидко зростаючих знань людини ця таємниця стає тотальною, і її може розкрити тільки той, хто подорожує до душі, а не з наукових знань».


Настоятель домініканського центру в Болоньї розповів, що Лучіо Далла регулярно відвідував домініканський храм і брав участь в народній місії парафії.


«У мене склалося враження, що його віра була спонтанною, він відчував себе частиною Католицької Церкви, був практикуючим християнином... Свою віру він висловлював через звичайне католицьке благочестя, а також щедрістю і готовністю допомогти іншим. Спілкуватися з ним було легко - він був привітний і цінував спілкування з усіма. Мене вражало те, що він не був зарозумілим через свою славу, вражали його смирення і простота».


А знаменита «Caro amico ti scrivo» написана в монастирі Святого Домініка разом зі священиком-домініканцем Мікеле Казале...

 

За матеріалами Радио Ватикана

Lucio Dalla - Caro amico ti scrivo