//

«Я б хотів, щоби свічка пам'яті жертв Голодомору пломеніла у кожній українській родині», - Блаженніший Святослав

«Я б хотів, щоби всеукраїнська акція "Запали свічку" охопила всі українські родини і домівки, адже цього дня ми повинні бути справді єдині. Полум'я свічки пам'яті повинно зцілити нашу свідомість, щоби ми могли у майбутньому запобігати таким лихоліттям», -  сказав Блаженніший Святослав (Шевчук) в інтерв'ю для радіо «Воскресіння» ( слухати).

 

Предстоятель УГКЦ вважає, що спомин про цю трагічну сторінку історії нашого народу є вкрай необхідним, адже Голодомор, окрім того, що забрав величезну кількість невинних життів, завдав ще й глибокої рани соціальній свідомості українського народу, внаслідок чого багато людей і сьогодні бояться говорити про це, навіть на політичному рівні. Тому Глава УГКЦ закликає українців в День вшанування пам'яті жерт Голодомору, 26 листопада 2011 року, долучитися до загальноукраїнської акції «Запали свічку», поставивши на підвіконнях своїх домівок запалені свічки.

 

«Спомин про Голодомор 1932 -1933 років  є пам'яттю, котра зцілює і дає можливість визволитися від того паралізуючого страху, який панував у часи комуністичної ідеології. Зцілення пам'яті українського народу робить нас здатними не допустити того, щоб у майбутньому будь-яка інша людиноненависницька  ідеологія могла завдати подібного удару», - сказав Блаженніший Святослав (Шевчук).

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Довідка

Акція «Запали свічку» відбувається у День пам'яті жертв голодоморів у четверту суботу листопада кожного року. Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих внаслідок геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та ставлять запалену свічку на підвіконні. У великих містах України на головних майданах кожен охочий може запалити свічку пам'яті.