//

«Ви є руками люблячого Батька, який огортає наших людей там, де можливо вони найбільше терплять», - Блаженніший Святослав

27 травня 2011 року в конференц-залі Львівської архиєпархії, що при Соборі Св. Юра у Львові, відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, з працівниками, які виконують своє служіння серед мігрантів. На зустрічі були присутні Владика Йосиф (Мілян), Голова Пасторально-місійного відділу УГКЦ, працівники ПМВ у новому складі з Комісією у справах мігрантів УГКЦ, єпархіальні референти у справах мігрантів та іммігрантів, представники міжнародного благодійного фонду «Карітас-Україна», організації «Пієта» та ін., - повідомили у Пасторально-місійному відділі УГКЦ.


Як зазначив Владика Йосиф у своєму привітальному слові, це – перша зустріч, яка зібрала разом Пасторально-місійний відділ і Комісію з референтами у справі мігрантів та іммігрантів з архиєпархій, єпархій та екзархатів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства. «Їм поручено дуже велике і відповідальне завдання – вирішувати проблеми однієї третини нашої Церкви, яка є в еміграції, яка живе в не рівних умовах, не тільки як громадяни, але і як християни» - наголосив владика.


Відтак Блаженніший Святослав звертаючись до присутніх зокрема відзначив: «Сьогодні наша Церква як і весь світ перебуває в процесі внутрішньої трансформації… . Це зокрема стосується наших вірних на поселеннях, які переживають різні етапи цього процесу. Нам треба збагнути характерність різних хвиль міграції для того, щоби могти провадити плідну душпастирську опіку. Особливо по відношенню до останньої хвилі - масової трудової міграції». Крім того, Предстоятель УГКЦ відзначив, що перед ним, як Батьком тих людей повстає «величезне завдання», як їм послужити «на тих землях, в тих країнах, про які сьогодні не знаємо». «Ви є руками люблячого Батька, який огортає наших людей там, де можливо вони найбільше терплять, найбільше визискувані, безправні і покинуті усіма» – сказав Блаженніший Святослав, звертаючись до учасників засідання.


Після слова Блаженнішого, та особистого представлення присутніх, о. Василь Поточняк, Виконавчий секретар ПМВ, виголосив коротку презентацію діяльності та планів ПМВ, а п. Григорій Селещук – Комісії у справі мігрантів УГКЦ.


Згодом кожний референт представив своє бачення чи досвід праці серед мігрантів. Прозвучали ряд пропозиції, які відносились до інформативного, пізнавального та практичного аспектів. Отець Олександр Смеречинський, відповідальний за морський апостолат УГКЦ, наголосив на важливість душпастирської опіки серед наших моряків, бо присутність українських моряків у світовому флоті серед європейців є найбільшою. Важливі думки щодо теми виголосив Ростислав Кісь, представник МБФ «Карітас-України», який розповів про втілення різних програм соціального інтегрування та законодавчих аспектів цього процесу.


На завершення зустрічі Глава УГКЦ подякував усім працівникам, які служать мігрантам і наголосив на тому, що проблема міграції «це дуже складний соціальний феномен, я думаю, ми бачимо тільки його початки, і до кінця ще не освідомили всіх його вимірів і його вплив як на суспільство, так і на Церкву».

Джерело: Департамент інформації УГКЦ