//

«Усі дискусії довкола Львівського псевдособору не зрушено з мертвої точки», - Глава УГКЦ

«Дуже часто чуємо про перешкоду для зустрічі із Папою, яку озвучує Патріарх Кирило, мовляв, тією перешкодою є уніати в Західній Україні. І це триває вже протягом 20 років — чи не щороку на різних форумах... Але справжньою перешкодою є нездатність визнати свої помилки, зокрема ту, що структуру Російської Православної Церкви було використано сталінським режимом для насильницької ліквідації УГКЦ. До сьогодні всі ці дискусії довкола Львівського псевдособору не зрушено з мертвої точки», - сказав Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ, в інтерв’ю газеті «День».

 

Нагадуємо, що 66 років тому, 8-10 березня 1946 року, у Львові, згідно з планом КДБ СРСР, ініціативна група у складі трьох священиків: Гавриїла Костельника, Михайла Мельника та Антонія Пельвецького, як представників трьох єпархій Галицької митрополії (Львівської, Перемишльської та Станіславівської) - ліквідувала Українську Греко-Католицьку Церкву. Жодного єпископа Української Греко-Католицької Церкви на цьому «соборі» не було. Тому, згідно з канонічним правом, Львівський «собор» був лише неканонічним зібранням. Крім того, члени ініціативної групи ще перед псевдособором перейшли на російське православ'я (двоє з них— Михайло Мельник і Антоній Пельвецький — були таємно висвячені на єпископів Російської Православної Церкви).

 

Слід відзначити, що ті священики, які не приєдналися до ініціативної групи, опинилися в радянському концентраційному таборі ГУЛАГу. Серед них і Блаженніший Йосиф (Сліпий), Глава УГКЦ, який керував Церквою із заслання 18 років.

 

Більш детально про Львівський псевдособор читайте тут.

 

Департамент інформації УГКЦ