//

«Українці є християнським народом, народом, який завжди жив, живе і буде жити в єдності з наступником апостола Петра», - Глава УГКЦ (відео)

У неділю, 17 червня 2001 року, Зарваниця вітала численне Всеукраїнське паломництво. Святковою Архиєрейською Літургією, яку очолив, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, розпочалася спільна молитва.


У спільній молитві взяли участь єпископи УГКЦ, численне духовенство та богопосвячені особи, представники влади, колишній президент України, Віктор Ющенко, представники Голів Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Вінницької, Чернівецької облдержадміністрацій, мер м. Тернополя, котрий, за словами Блаженнішого Святослава, вагомо прислужився до організації прощі і її успіху. Численні гості з Донецька, Криму, Херсону, Миколаєва, Кіровограду, Києва, Луцька, Рівно, Вінниці, Житомира, Закарпаття, Івано-Франківська, Чернівців, Львова, Дрогобича. «За підрахунками двох днів Матір Божа у Зарваниці зібрала більше, ніж 100 тис. людей», - сказав Василь (Семенюк), Єпарх Тернопільсько-Зборівський.


«Гадаринський край - це сусідня з Палестиною територія, можна сказати, близьке зарубіжжя. Той опис країни, який подає євангелист Матей, є, радше, аналізом духовного життя народу того краю», - говорить Блаженніший Святослав у своєму пастирському воскресному зверненні до прочан. Він, зокрема, наголошує особах двох біснуватих, які є виявом природи того, хто зветься дияволом, «бо диявол є той, що розділяє, закликає до агресії, ненависті», - пояснює проповідник. Переносячи сюжет Євангелія на життя людини, зазначає, що «кожний із нас, котрий іде за голосом своїх низьких похотей, стає свинопасом своїх власних свиней, отого нечистого життя, яке ніколи до нічого доброго людину не може привести», - зауважує Блаженніший Святослав і накреслює альтернативу: «Хто слухає голосу Божого, може «вийти з гробів», увійти у сім’ю народів, стати цивілізованою особою і нацією, а відтак відчути себе сином і донькою Божою», - говорить Глава Церкви і зауважує, що Христос виганяє того «духа» розбрату і ненависті, уздоровляє людей від грішного і пристрасного життя.

 

Всеукраїнська та молодіжна проща у Зарваницю from Ivanna Ryzhan on Vimeo.

Наголосив, що дуже часто, особливо в останніх роках, наша Україна починає уподібнюватися до Гадаринського краю. «Нерідко чуємо заклики до ненависті, агресії, протистояння, до розподілу. Українця хочуть протиставити українцеві, один куточок нашої землі - іншому. Говорять, що немає українського народу, що є дві історичних пам’яті, два етноси, дві нації», - зауважує Глава Церкви і додає, що хто так говорить, через того промовляє «дух» отого, хто розділяє. «Тими словами така особа, навіть той, чи інший громадський чи політичний діяч каже Христові: «Ти не є з нашого товариства, ми тебе не хочемо», - говорить Блаженніший Святослав.

 

Закликає просити нашого Спасителя щоби дарував свободу синів Божих бути неподільним, єдиним Божим людом, українською нацією. Звертає увагу, що це слово звернене до нас, тих, котрі цього року святкують 20-річчя незалежності нашої держави. «Молімося, щоби у цій незалежній українській державі не панував «гадаринський дух», щоби не було агресії і ненависті, соціальної несправедливості, яка витискає українців з їхньої обітованої землі і вони сьогодні повинні поневірятися по інших землях», - говорить Глава УГКЦ.


Також наголосив на тому, що саме тут, у Зарваниці, буде збудований пам’ятник українським емігрантам і закликав до молитви, «щоби наша свята українська земля наново зібрала воєдино усіх своїх дітей, розсіяних по цілому світі так, як зібрала сьогодні тут чисельно усіх нас», - говорить Блаженніший Святослав і звертає увагу на київське коріння, яке у Зарваниці відчуває наша Церква. «Саме тут монах Києво-Печерської лаври вперше відчув на цьому місці Божу присутність, пережив оте захоплення, оту Зарваницю, відчув присутність Сина Божого і його Пресвятої Матері», - звертає увагу Блаженніший Святослав.


Предстоятель звертає увагу на княжі коріння нашої Київської Церкви, яка народилася у Володимировому хрещенні і живе у нашій церковній спільної. «Пам’ятаємо, що сьогодні, князь Василько Теребовлянський отримав у 1270 році особливі благодаті від Богородиці тут, у тому святому місці», - говорить Глава Церкви.


Сказав, що на цій прощі ми складаємо особливі молитви за увесь народ. «Дякуємо за десятиліття приїзду блаженної пам’яті папи Івана Павла ІІ в Україну, котрий молився перед іконою у Києві на Аскольдовій могилі і показав, що українці є християнським народом, народом, який завжди жив, живе і буде жити в єдності з наступником апостола Петра. Цей народ є народом Марійським, який відчуває над собою її особливий покров», - сказав Патріарх і у молитві згадав усіх упосліджених, вигнанців, заробітчан, соціально незахищених, тих, хто немає праці або її втратив, хто переживає розчарування, хто є хворим, немічним, самотнім.


Як колись князь Ярослав Мудрий, посвятив народ Київської Русі під покров Пречистої Богородиці, а славний попередник, блаженної пам’яті Кардинал Мирослав Іван Любачівський відновив цю посвяту всього українського народу Пречистої Діви Марії, так сьогодні спільнотно переживаємо ту особливу посвяту усіх нас під покровом і заступництвом Пречистої Діви Марії. «Нехай вона, наша Мати, заступиться там, де людська сила є  безсилою. Нехай божественна благодать торкне кожного з Вас і наповнить тим відчуттям близькості Христа, Царства Небесного. Нехай Пресвята Богородиця донесе молитви усіх нас до її Сина, а відтак відкриє для нас Його вічне милосердне, добре, визволяючи обличчя. Амінь», - завершив Патріарх Святослав.


Опісля Владика Василь (Семенюк) подякував Його еміненції, кардиналу Луїсу Мартінесу за допомогу, яку той надає нашим людям за кордоном, а також усім вищезгаданим гостям.


Слова подяки єпископові Тернопільсько-Зборівському склав Блаженніший Святослав і побажав, щоб Господь Бог, за молитвами Богородиці, надихав на глибоке, щире, душпастирське служіння. Рівно ж Глава Церкви подякував духовенству, богопосвяченим особам, і закликав дівчат і хлопців посвятити себе на служіння Богові, бо «сьогодні жнива великі, але робітників мало», - зауважив Блаженніший Святослав. «Сьогодні наші люди по різних куточках земної кулі плачуть, моляться і просять, щоби Бог і Церква прислала їм священика, монаха і монахиню», - говорить Предстоятель. Також склав подяку представникам влади, усім тим, які відповідають за гуманітарну опіку Тернополя, медикам, правоохоронцям, волонтерам. Подякував молоді, яка прибула з усієї України.


Відтак Голова Тернопільської облдержадміністрації, Валентин Хоптян, передав вітання Главі УГКЦ та представникам апостольської столиці від Президента України Віктора Януковича. Закликав подумати над тією дорогою, яку ми шукаємо у житті, і сказав, що у перепонах ми загартовуємося, розуміючи, що Господь перевіряє нашу віру. «Українська держава отримала шанс утвердитись в родині вільних європейських країн. За 20 років незалежності нас політично признав весь світ. Тепер стоїть завдання: збудувати Україну багатих і сильних духом людей», - завершив п. Валентин.


Опісля Блаженніший Святослав уділив загальний відпуст, по тому відбулося освячення води і окроплення нею вірних.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ