//

«У листі ми апелювали до Президента як до гаранта, щоб справедливість була справедливою»: Блаженніший Святослав про зустріч Глав Церков з Президентом України

Президент України Віктор Янукович повідомив сьогодні на зустрічі з Главами українських Церков, яка тривала 2,5 години, що їхнє прохання про помилування Юлії Тимошенко та Юрія Луценка можливе лише тоді, коли закінчаться над ними усі судові процеси. Про це розповів Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), який теж був на зустрічі з Президентом.

 

Як сказав Глава УГКЦ, сьогоднішню зустріч ініціював сам Президент, таким чином реагуючи на лист Глав Церков щодо внесення змін у положення про порядок здійснення помилування в Україні. «Як ми зрозуміли, Віктор Янукович вважав за корисне особисто дати відповідь, замість того, щоб писати нам якогось листа», − сказав Глава УГКЦ.

 

За його словами, під час зустрічі було озвучено «багато думок». Власне враження від зустрічі Блаженніший Святослав сформулював таким чином: «Перше, Віктор Янукович дуже серйозно прийняв до уваги наш лист. Друге, пояснив процес опрацювання нового Кримінального кодексу, а отже, ті заходи, які він робить для того, щоб особисто забезпечити справедливе судочинство в Україні та захист прав людини. Також Президент сказав, що ми, хто клопотав про помилування Юлії Тимошенко, є учасниками процесу. Тож сподіваємося, що будемо поінформовані про те, на якій стадії розгляду перебуває наше прохання».

 

У своєму слові до Президента Блаженніший Святослав передусім пояснив, що лист Глав Церков не був формою вимоги, але прохання і він стосувався не тільки однієї особи, але усієї процедури помилування. Крім того Глава УГКЦ наголосив, що у перехідний період, коли відбуваються зміни у Кримінальному кодексі, поняття милосердя є дуже важливим. Тому Церкви саме у цей період хотіли висловитися про важливість милосердя і як наслідок – помилування.

 

«У листі ми апелювали до Президента як до гаранта, щоб справедливість була справедливою. Особливо у цей перехідний період, поки закони України не будуть приведені у відповідність до Кримінального кодексу», – сказав Блаженніший Святослав.

 

У рамках зустрічі Глави Церков передали Президентові України листа про неприпустимість проведення у м. Києві публічних акцій, спрямованих на пропаганду гомосексуалізму.

 

У листі автори просять Віктора Януковича «доручити Київській міській державній адміністрації та Міністерству внутрішніх справ України оскаржити у судовому порядку заявки представників ЛГБТ-спільноти про проведення на вулицях міста Києва у травні 2012 року зібрань, походів, демонстрацій чи інших публічних мирних заходів, зокрема вуличної акції «КиївПрайд2012»».

 

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ

Фото http://president.gov.ua/news/23727.html