//

«Totus tuus» – у Львові звучала ораторія на честь блаженного Івана Павла ІІ

Папа Римський Іван Павло ІІ 1 травня проголошений блаженним. Увесь світ спостерігав за цією зворушливою подією, що відбулась у Ватикані, зокрема, і Україна. У Львові на честь Папи відбулась прем’єра ораторії львівських митців Анни та Мирослава Волинських «Totus tuus» (Увесь твій). Ці слова з гімну-посвяти Пресвятій Богородиці були написані на гербі Івана Павла ІІ.

 

Проголошення Святішого отця блаженним нагадало львів’янам незабутні зустрічі з Іваном Павлом ІІ у червні 2001 року. Саме слова, промовлені Папою Римським до українців майже 10 років тому, лягли в основу ораторії «Totus tuus», яка переплітається з літургічними текстами українських богослужінь.

 

Львівський композитор Мирослав Волинський працював над мистецьким твором майже рік, але робота давалась легко, бо надзвичайно великою і духовною для нього є постать Івана Павла ІІ. «Писалось так легко, ніби з неба лилося. Нам треба було показати розвиток Греко-католицької церкви, від зародження і до сьогоднішніх днів, ставлення Івана Павла ІІ до України», – каже він.

 

«Постать надзвичайно велика і духовна і дана людству на віки. Іван Павло ІІ був багатогранний», – зауважила автор віршів ораторії Анна Волинська.

 

Прем’єра мистецького проекту за участю 170 осіб – хору, оркестру, читця – відбулась у церкві Преображення Господнього у Львові. Місце організаторами було обрано не випадково – саме цей храм першим відчинив свої двері для вірних УГКЦ після сорока п’яти років переслідувань.

 

«Церква збереглася як правдива Господня слугиня, – ці слова промовив у Львові Іван Павло ІІ. – Милостивий Бог дозволив УГКЦ зберегти дві риси: вірність східній традиції християнства, а також повну єдність з апостольською столицею».

 

Ораторію мріють виконати у Ватикані

 

«Це було дуже зворушливо, що після стількох століть вперше нога Папи Римського ступила на українську землю, була надзвичайно зворушливою зустріч Івана Павла ІІ з українською молоддю, коли понтифік навіть заспівав», – розповідає автор ідеї мистецького проекту «Totus tuus» Михайло Перун.

 

«Ідея створення ораторії у нас виникла два роки тому. Ми хотіли присвятити її 10-річчю приїзду Папи Римського в Україну, хотіли показати духовний зв’язок між Україною та Апостольським престолом і у цьому всьому роль Івана Павла ІІ. Історики кажуть: протягом історії ніхто краще і глибше за Івана Павла ІІ не говорив про Україну і не звертався до українців. Ми намагались показати слово Івана Павла ІІ і на основі цього будувати ораторію і усю історію взаємин», – додав автор.

 

Митці та автори проекту хотіли б виконати ораторію, присвячену Святішому отцю, в інших українських містах, а також у Ватикані.

 

Твір завершується посвятою Богородиці. Саме у руки Божої Матері віддавав усе блаженний Іван Павло ІІ.

 

Ораторія «Totus tuus» поповнить серію фонографічних записів «Духовна музика України».

 

Василь Терещук,
Радіо Свобода

 

 

Слово Архиєпсикопа Львівського під час Ораторії «Totus tuus» – присвяченої 10-тій річниці візиту світлої пам'яті блаженного Івана Павла ІІ

 

Достойні учасники свята,

вітаю усіх присутніх на цій Ораторії, яка присвячена 10-тій річниці візиту блаженного Івана Павла ІІ-го в Україну. Так сталося і трішки ми планували, щоб це дійство здійснилося в день проголошення цього Велетня Церкви блаженним, чого довершив теперішній Папа Венедикт ХVI. Минуло десять років, ніби небагато. Святіший Отець, який відвідав Україну, тепер у вічності і за цей час Церква проголосила Івана Павла ІІ блаженним. Це - дуже багато! Тому що у минулому не можна було у такий короткий час здійснювати подібних проголошень. З іншого боку - справедливо, тому що багато людей пам'ятають про цю чи іншу людину, її геройські чесноти, життя, чини і тоді легше це довершити, як наприклад через 25 років й більше. Святої пам'яті блаженний Іван Павло ІІ багато добрих вчинків довершив також і для нашого народу. Спонукав, зі свого боку, зорганізувати й підтримував святкування 1000 років хрещення Русі-України. Написав спеціальне звернення з тієї нагоди до українців. Праведний муж пригадував про роль нашої Церкви разом з усіма іншими Східними Церквами, як про другі легені, якими дихає увесь Католицький церковний світ. Прибуття блаженного Папи в Україну, десять років тому, було позитивною духовною зміною і, вважаю, утвердженням свободи в нашій країні, - надихнуло людей стояти твердо, захищаючи свої людські вільні права. Коли наша Церква святкувала 400 років відновлення у Бересті єдності з Вселенською Церквою, блаженний Іван Павло ІІ написав про те, що ми не можемо забувати про наших мучеників, що стали свідками віри аж до пролиття крові (див. «Наближається день...» 12.11.1995). Надзвичайно важливу річ здійснив світлої пам'яті блаженний Святіший Отець, проголошуючи у Львові 26 блаженних нашої Церкви, під час візиту в Україну. Він поцілував нашу землю так, як він це чинив під час відвідин інших країн, ставлячи наш край на рівні з іншими. Цей праведник закликав усіх дітей української землі, щоб з великодушністю дбали про загально добро країни. Він стверджував, що ми знаходимося на добрій дорозі до патріархату, яку потрібно відважно продовжувати. В часі візиту в Україні, блаженний Іван Павло ІІ говорив просто, але дуже доступно. Він уболівав за наш народ, бажав йому не тільки церковного та духовного розвитку, але вказував на потребу уряду, людей культури, економіки та інших впливово-відповідальних осіб, безкорисливо віддати здібності служінню Батьківщині, дбати за бідних, молодь, безробітних... Радіймо тим, що сьогодні, Святіший Отець Венедикт Х\/І проголосив свого попередника блаженним, а ми маємо унікальну можливість долучитися до його вшанування в спосіб молитовної Ораторії. Звичайно, що наша Церква та Латинська, в Україні планують різні заходи цього року присвячені в честь 10-тої річниці відвідин блаженного Івана Павла ІІ  України.

 

Ми піднялися такого труду - молитовної Ораторії, що дуже завдячую композитору твору, п. Мирославу Волинському за музику та його дружині Анні за приготований текст. Дякую доктору п. Перуну Михайлу за втілення цієї ідеї, за його старання та покірну настирливість, що він проявляє у добрих речах. Керую подяку п. Миколі Кулику, заслуженому діячу мистецтв України, диригенту Заслуженої капели Трембіти та усім трембітянам-виконавцям, що почарують нас своїми солов'їними голосами разом із дитячим хором школи-інтернату їм. Соломії Крушельницькоі. Окремо висловлюю вдячність п. полковнику Миколі Орачу, головному диригенту Західного територіального Центру військового музичного мистецтва, залуженому діячу мистецтв України та начальнику центру капітану Богдану Картиняку. Подяку складаю Оксані Гобі, художньому керівнику; солістам: Олесі Бубелі, Людмилі Скорук, Володимиру Кудовбі, Ігорю Коцабі, Ігорю Міхневичу. Дякую Петру Зозуляку, заслуженому діячу мистецтв, читцеві тексту та концертмейстерові Адріану Боднару. Подяку складаю меценатам, зокрема кільком нашим єпископам, що склали певну пожертву для підтримки цього твору: митр. Сороці С, вл. Стасюку П.,вл. Гринчишину М., вл. Лостену В, вл. Хомницькому П., вл. Хміляру С. Подяку керую нашій Міській раді за підтримку в рекламі та громадській організації «Мистецькому фонду ім. Короля Данила», фундації «Андрей» та п. Михайлу Марку за географічне забезпечення. Усім кого згадав та усім, хто чим-небудь сприяв появі та виконанню цього одухотвореного твору - велика подяка і хай Боже благословення огортає вас та ваші родини.

 

Дякую отцеві мітрату Чухнію Ярославу та обслузі церкви Преображення ГНІХ за тепле й охоче сприяння, бо таких любить Господь. Теж, дуже дякую усім тим, хто сьогодні прибув сюди, щоб взяти участь, глибоко пережити цей чудовий захід! Кого через багато імен чи задля слабої людської пам'яті забув згадати, прошу прийняти мою любов до вас та поклін! Хай Господь благословить нам усім на добру молитовну участь у цій запопадливо очікуваній Ораторії!


+ Ігор
Архиєпископ Львівський, УГКЦ

Джерело: www.ugcc.lviv.ua