//

«Технічний прогрес ніколи не може випереджувати морального прогресу», – Владика Богдан (Дзюрах) на відкритті пам’ятника пожежних-ліквідаторів аварії на ЧАЕС

25 квітня у Києві, біля будинку Державної інспекції техногенної безпеки України, відкрили скульптуру пам’яті пожежних-ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції. Участь у церемонії взяли ліквідатори, ветерани пожежної охорони, представники органів державної влади.

 

На відкритті пам’ятника були присутніми Патріарх Філарет, Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату, Митрополит Мефодій, Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви, а також представник Української Православної Церкви. Українську Греко-Католицьку Церкву представляв Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

«Сьогоднішній день – є днем пам’яті. У цій пам’яті об’єдналася сьогодні вся Україна: від Карпат до Донбасу, від зеленої Волині до сонячного Криму. Ми сьогодні нашими думками і молитвою звернені до серця нашої держави, до міста Києва, а ще більше – до міста Прип’яті поблизу Чорнобильської атомної станції. Спогадуємо отой жахливий, болючий урок, який нам довелося спільно пережити», – сказав Владика Богдан, звертаючись до учасників церемонії.

 

На переконання Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, ми повинні пам’ятати про важливу істину, що технічний прогрес ніколи не може випереджувати морального прогресу і поступу. «Кожного разу як технічний прогрес випереджує моральність, або ж протиставляється їй, слід чекати якогось нещастя, катаклізму, який діткне людину, народи чи навіть ціле людство. Не можна будувати справжнього прогресу, нехтуючи моральними істинами та духовними потребами людини», – наголосив Владика Богдан.

 

Іншим важливим уроком роковин Чорнобильської катастрофи, на переконання представника УГКЦ, є пам’ять про взаємну відповідальність і солідарність. «Маємо пам’ятати про те, що рішення, які приймаються у високих кабінетах, можуть болісно діткнути мільйони невинних життів і, навпаки, вибір, що його робить часом проста людина у своєму серці, звичайний робітник чи пожежник, може змінити на краще обличчя країни і цілого світу», – сказав промовець.

 

На завершення промови Владика Богдан закликав з особливою вдячністю «згадати великий подвиг перших пожежників-рятувальників, які, дослівно, віддали своє життя, рятуючи багатьох, мільйони, не тільки в Україні, але й далеко за її межами».

 

Департамент інформації УГКЦ