//

«Святе Причастя є фундаментом, на якому український народ протягом століть будував своє життя», - Глава УГКЦ у Крилосі

29 липня 2012 року, у другий день першої Всеукраїнської Патріаршої прощі до Галицької  Чудотворної ікони Матері Божої в с. Крилос, що на Івано-Франківщині, понад 50 тисяч паломників з усіх куточків України спільно молилися на Божественній Літургії, яку очолив  Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ.

 

Перед початком Богослужіння Главу УГКЦ зустріли діти у вишиванках із хлібом і сіллю. На Божественній Літургії, яка відбувалася перед храмом Успіння Пресвятої Богродиці  в с. Крилос на Івано-Франківщині, з Главою УГКЦ співслужили Владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Владика Микола (Сімкайло), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, Владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький, Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, Владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, Протоархимандрит Сергій (Гаєк), Апостольський Візитатор для греко-католиків у Білорусі, тимчасово повірений у справах Апостольського престолу при Європейському Союзі о. д-р Андрій Максимович та численне духовенство Івано-Франківської, Львівської, Тернопільсько-Зборівської архиєпархій УГКЦ. Крім того, у паломництві взяли участь і представники влади з Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької, Тернопільської областей, народні депутати України, представники  міських рад Івано-Франківська, Галича та  Бурштина.

 

«Коли споглядаємо фундаменти древнього Успенського собору, маємо можливість власною рукою торкнутися коріння нашої Церкви і нашого народу. Цими днями, коли ми святкуємо пам’ять благовірного рівноапостольного великого князя Володимира й благовірної рівноапостольної Ольги, ми маємо унікальну нагоду торкнутися фундаменту, на якому наш народ протягом століть будував своє життя. Цим фундаментом є Святе Хрещення, яке передав нам князь Володимир», - сказав Блаженніший Святослав під час проповіді.

 

 

 

Крім того, Глава Церкви, передаючи вітання прочанам «із берегів древнього Дніпра до древнього Дністра», сказав про те, що цими днями в Галичі і Києві поєднується історія, минуле, сучасне, висвітлюється майбутнє УГКЦ і нашого народу. «Сам Христос прийшов на цей престол, щоб розламати й поблагословити нам хліб і перетворити його на своє Тіло, а вино на свою Кров,- продовжує Блаженніший Святослав. - Якщо ми у своєму житті будемо шукати Божої присутності і Його сили, то навіть серед пустелі земної мандрівки нам подасть Господь поживи». Крім того, у проповіді Першоієрарх УГКЦ зазначив, що дитина не може рости без любові й ласки своїх батьків, тому так багато дітей, які приступили цьогоріч до Першої Сповіді і Святого Причастя, взяли участь у цьому паломництві.  На думку Блаженнішого Святослава, Святі Таїнства змінюють нас на все життя й знаменують нас «незатертим» знаком, як, наприклад, Таїнство Хрещення, Миропомазання, Священства. Наостанок свого пастирського слова до паломників він заохотив черпати ласку Господню з тих джерел, якими є Святі Таїнства: часто сповідатися й щодня приступати до Святого Причастя.

 

Під час Літургії понад дві тисячі дітей приступили до Першої Сповіді й урочистого Причастя.

 

Після закінчення Богослуження, на заклик Блаженнішого Святослава, усі присутні паломники взяли участь у Чині відновлення хресних обітів, у такий спосіб «відрікаючись від діл сатани і його діянь, щоб злучитися з Христом в ім’я спасіння і життя вічного». Відтак молоді подружні пари отримали благословення Первоієрарха. Після цього він урочисто проголосив те, що відтепер щороку в першу неділю серпня відбуватиметься  Всеукраїнська проща до Галицької  Чудотворної ікони Матері Божої в с. Крилос.

 

Наостанок Блаженніший привітав усіх присутніх паломників, склавши їм подяку за спільну молитву й міцну віру. Своєю чергою Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський подякував Главі Церкви за пастирський візит, який став початком проведення в славному Крилосі Всеукраїнської прощі до Чудотворної ікони Матері Божої Галицької.

 

Цього ж дня Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав узяв участь в урочистій дитячій мистецькій програмі. Потім він відвідав музей історії Давнього Галича, освятив новостворену експозицію, експонатами якої є подарунки греко-католицьких єпископів, а також поспілкувався з представниками мас-медіа.

 

Детальніше про прощу можна дізнатися за посиланням: proshcha.blogspot.com.

фоторепортаж

 

Департамент інформації УГКЦ