//

«Святе Письмо - дороговказ написаний Богом для мене»

У рамках проекту «Парафіяльні зустрічі», які проводяться масштабно на Львівщині та ініційовані Комісією УГКЦ Справедливість і Мир з  метою оживлення парафіяльного життя церковних громад, 12 грудня 2012 року відбулася чергова зустріч у храмі Успення Пресвятої Богородиці, що у м. Пустомити на Львівщині. Зустріч стала особливою, оскільки спричинилася до вже раніше запланованої ініціативи місцевих священиків створити біблійний гурток при парафії, а згодом і біблійну школу. «Парафіяльні зустрічі», таким чином, не залишаються осторонь оживлення та урізноманітнення активного прояву мирян на парафії.


Разом із представниками Комісії о. Олегом Лукою та Ярославом Заричанським, цього вечора гостем та доповідачем була п. Любов Дубковецька, докторант біблійного богослов'я Папського університету Томи Аквінського «Анджелікум» у Римі. Численні присутні парафіяни, яких було близько 80, мали нагоду почути фахову презентацію багатства і великого Божого подарунку для кожного – Святого Письма.


Темою цієї зустрічі було: «Святе Письмо - дороговказ написаний Богом для мене». Доповідач у своєму виступі, наводячи дуже багато прикладів як зі Старого так і Нового Завітів спробувала донести до слухачів, як саме Бог до нас промовляє через натхненне Святим Духом і написане людиною слово. Боже слово є дієвим, воно діє в житті кожної людини, яка хоче його пізнавати, слухати і перебувати в ньому. Яскравим прикладом «шукання Господа» через Його слово є уривок із книги пророка Ісаї, 55 розділ:  «Ой, всі ви спрагнені, йдіть до води, навіть і ті, в кого грошей нема! Ідіть, купуйте й споживайте! Ідіть, купуйте без грошей, без плати, вино та молоко! Навіщо ви витрачаєте гроші на те, що не є хліб, і вашу працю на те, що не насичує? Слухайте мене уважно, і будете їсти те, що добре, і душа ваша розкошуватиме у ситі. Прихиліть ваше вухо і прийдіть до мене, слухайте, і душа ваша буде жити! Шукайте Господа, покіль його можна знайти! Взивайте до нього, покіль він близько!»


Коментуючи та роз'яснюючи цей уривок, доповідач наголосила: «Для того, щоб навчитись нам думати як думає Господь, нам потрібно перш за все перебувати у Його слові, знаходячи Його через молитовне читання Біблії, тоді ми зможемо дивитися на себе зі сторонни Бога. Подібно як пілот, керуючи літаком, не бачить перед собою жодних орієнтирів польоту, оскільки його оточує лише простір, і він довіряє приладам та диспетчерам, які дають йому вказівки щодо маршруту, так і людина повинна довіряти Богові та Його вказівкам щодо свого земного маршруту».
Святе Письмо, за словами доповідача, нам дає також відповіді на безліч питань, які стосуються нашого життя у соціумі, адже ілюструючи історію боговибраного ізраїльського народу, показує його відношення і стосунки із іншими народами та культурами, які зі свого боку вносили як позитиви так і негативи у культуру ізраїльського народу і до певної міри дещо перемінювали її. Із приходом Ісуса Христа на землю та завдяки Його вченню, настають великі зміни, які мають вплив не лише на культуру та суспільство того часу, але і стають певного роду етично-моральним фундаментом на якому виростає та розвивається Європейське суспільство.


Тому зараз перед сучасним християнином, який живе у європейському суспільстві яке останніми часами, на превеликий жаль, вже не віддзеркалює вповні християнських ідеалів на яких воно було первісно побудовано, постає виклик: «Яким чином, маючи за взірець Святе Письмо, яке є «дороговказом Божим» написаним для мене, я можу зреалізувати себе у суспільстві? Як мені поводитись у тій чи іншій життєвій ситуації, як діяти бачачи певну соціальну несправедливість? Яким чином та на основі яких ідеалів я повинен показувати добрий приклад життя таким чином виховуючи наступні покоління? Відповідь знаходимо у Святому Письмі, у словах Христа і Його прикладі жити, любити, терпіти» - зазначила докторант біблійного богослов᾽я..


На завершення зустрічі о. Ростислав Будзан, священик місцевої парафії подякував організаторам заходу. Він висловив бажання, що такого роду біблійні зустрічі є чудовим початком для створення Біблійного молитовного гуртка на їхній парафії як одного із багатьох елементів оживлення та духовного збагачення парафії.


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир