//

«Світ не чує криків і горя сирійського народу». Католицькі єрархи коментують ситуацію після терактів в Сирії

Святіший Отець Бенедикт XVI разом з усіма католиками світу висловлює щиру солідарність з сім'ями жертв і рішуче засудження трагічних нападів, які окропили кров'ю вулиці Дамаску в четвер. В результаті вибухів загинули десятки людей, сотні були поранені. 11 травня ще одна автобомба вибухнула в Алеппо, недалеко від будівлі партії «Баат». Директор прес-служби Ватикану, отець Федеріко Ломбарді, підкреслив на брифінгу з журналістами, що «теракти, які відбулися, повинні підштовхнути всіх до вирішальних змін і до посиленого зобов'язання по здійсненню « Плану Аннана », прийнятого сторонами конфлікту. Замах також свідчить про те, що обстановка в Сирії вимагає спільних і рішучих дій з боку всього міжнародного співтовариства, щоб вказаний план якнайшвидше вступив в силу, і щоб туди були направлені і інші спостерігачі. Стає все більш актуальним, - додав отець Ломбарді, - заклик, зроблений Святішим Отцем в день Пасхи: необхідно негайно стати на шлях поваги, діалогу і примирення ».


Апостольський нунцій в Дамаску, монсеньйор Маріо Дзенарі, в інтерв'ю Радіо Ватикану також говорив про необхідність введення в дію плану, запропонованого Кофі Аннаном. Він констатував, що багато країн, котрі переживають гострі фінансові проблеми і де зараз проходять вибори, послабили свою підтримку сирійському народові. «Сирія сама не вийде з кризи, - переконаний нунцій. - План Кофі Аннана на даний момент є єдиним, який може здобути якийсь успіх, оскільки його підписали обидві сторони конфлікту. Він схвалений міжнародним співтовариством та Радою безпеки ».


Монсеньйор Дзенарі звернув увагу на те, що в Сирію продовжує надходити зброя, а торгівля зброєю означає подальше криваве насильство. Тому міжнародне співтовариство не може мовчати із цього питання. Але апостольський нунцій в Дамаску сподівається і на силу християнської молитви, на силу зброї Божественної благодаті. Саме молитва «може торкнутися серця безлічі людей, безлічі переслідувачів, кожен з яких є створений на Божу подобу». Сила молитви може навернути тих, хто постачає Сирії зброю, хто розробляє плани знищення, - адже і вони можуть почути голос Бога, який звертався колись до  Савла якраз на шляху в Дамаск: «Чому ти мене переслідуєш?».


Коментуючи ситуацію, священик-єзуїт Паоло Далл'Ольо засновник сирійського монастиря «Деїр Мар Муса», стверджує, що сирійське суспільство «перебуває в стані шоку». Отець Далл'Ольо вважає, що увага світової спільноти до Сирії, зумовлена глобальними регіональними інтересами, не стала допомогою для сирійського народу, а, навпаки, привела до ще більш жорстоких зіткнень. У певному сенсі, говорить місіонер, «краще, якби вони залишили нас у спокої». З іншого боку, підтримка міжнародного співтовариства необхідна, але в дусі «відповідальності» і «відповідальної, дієвої солідарності». Прибуття більшої кількості спостерігачів є необхідністю: в даний час їх надто мало - трохи більше ста. Крім того, вони стежать за ситуацією несистематично: наприклад, в Хомсі, що став вже практично незаселений, спостерігачі з'являються і потім «пропадають» на кілька днів, за які може статися все що завгодно.


Мелкітський Патріарх Грегоріос III Лахам також закликає весь світ «покласти край» тому, що відбувається в Сирії. Катедральний собор мелкітів був пошкоджений в результаті вибухів. «Ми перебували в каплиці собору, коли потужний вибух розбив всі вікна. Стіни ходили ходором, як ніби від несподіваного повітряного поштовху, і ми подумали про землетрус », - розповів Патріарх, назвавши те, що відбулося « безпрецедентним варварським актом в Сирії, що показав справжнє обличчя сил, які стоять за цією абсурдною війною пропаганди ». Світ «не чує криків і горя сирійського народу», - заявив Патріарх в день, коли пролунали вибухи. Час «припинити пародію дволикої політики, невиконаних обіцянок, замасковані інтереси яких є сіллю на відкриті рани цілого регіону», - заявив Патріарх Грегоріос.

 

За матеріалами radiovaticana.org