//

«Свідчення віри українців завжди робить незабутні враження», - іспанський єрарх

17-22 липня в Україні перебуває представник Єпископської конференції Іспанії та Єпископського вікарія Барселонської дієцезії монсеньйор Жоан Галтес (Joan Galtes). У перший день свого перебування в Україні гість з Іспанії зустрівся з Владикою Богданом (Дзюрахом), Адміністратором Патріаршої курії УГКЦ.

 

Під час розмови Владика Богдан представив монсеньйорові Галтесу історію УГКЦ, а зокрема розповів про період переслідувань та відродження після розпаду Радянського Союзу. Окрему увагу було присвячено відродженню структур та пасторального служіння УГКЦ на теренах Центральної та Східної України.

 

Іспанський гість виявив велику обізнаність в історії Української Церкви, оскільки присвятив значну частину свого життя науковій діяльності в ділянці церковної історії. «Я вже давно мріяв побачити на власні очі цю землю і відвідати цю Церкву, про яку так багато читав і так багато дізнався, і то не лише з книжок, а й завдяки численній присутності ваших вірних на території нашої дієцезії», – зауважив монсеньйор Жоан.

 

Він підкреслив, що імміграція стала для Іспанії досить позитивним явищем, оскільки збагатила країну не лише економічно, але й культурно та духовно. «Свідчення віри ваших співгромадян завжди робить незабутні враження», – сказав іспанський достойник та поділився своїми спогадами про участь у великодньому богослужінні в українській громаді в Барселоні, коли молоді люди одне за одним вітали його «Христос воскрес!» та зі сльозами на очах згадували, як святкують Великодні свята на рідних землях.

 

«Ваші люди рівно ж є дуже вдячними. Вони ніколи не забувають добра, яке хтось бодай раз їм учинив. У нас в Іспанії таке відношення між людьми трапляється що раз рідше», – додав представник Єпископської конференції Іспанії.

 

У ході бесіди було звернуто увагу на необхідність якісної підготовки священнослужителів для праці серед емігрантів. Сторони виявили переконання, що присутність східних католиків в середовищі латинської традиції являється не лише викликом як для місцевої латинської ієрархії, так і для Церков, до яких належать ці вірні, але й великим шансом для римо-католиків наблизити собі скарби духовної спадщини християнського Сходу.

 

Секретар Синоду єпископів УГКЦ щиро подякував монсеньйорові Жоанові за підтримку, яку відчувають душпастирі та вірні УГКЦ як з боку іспанського єпископату, так і від нього особисто. Він запросив гостя наступного року взяти участь у Всеукраїнській прощі до Зарваниці.

 

Як знак вдячності Владика Богдан вручив отцеві Жоанові інкрустований хрест, оздоблений національними барвами України «як символ воскресіння нашої Церкви та знак глибокої побожності українського народу». У свою чергу монсеньйор Галтес запросив Владику Богдана відвідати Барселону, а зокрема катедру Святої Родини (Sagrada de Famiglia), монументальний твір відомого архітектора Антонія Гауді. Як відомо, цей храм на початку листопада 2010 року освятив Святіший Отець Венедикт XVI.

 

18 липня монсеньйор Жоан Галтес відвідав святі місця Києва (Патріарший собор Воскресіння Христового, Софійський собор, Михайлівський золотоверхий собор, Києво-Печерську лавру), а 19 липня гість з Іспанії провів у Львові.

 

Департамент інформації УГКЦ