//

«Стати новою людиною у Христі є найвищою метою нашого життя», - Владика Гліб (Лончина)

Людині властиво бажати, щоб усе в її житті йшло легко, без зайвих труднощів і клопотів. Тому якщо дивитимемося на християнську аскезу як на обмеження, стриманість  і відречення, то очевидно, що «аскеза» буде страшним і не приємним для нас словом. Але інше значення цього слова – це «стати новою людиною у Христі», що є найвищою метою нашого життя.

 

Таку думку висловив Апостольський екзарх українців греко-католиків у Великобританії Владика Гліб (Лончина) 3 лютого 2012 року на конференції «Християнська аскеза. Стати новою людиною у Христі»,  що відбувається у приміщенні василіанського Інституту філософсько-богословських студій імені Митрополита Йосифа Велямина Рутського, що в Брюховичах біля Львова. Цей науковий захід триватиме до 5 лютого 2012 року в рамках Школи духовності для богопосвячених осіб. На конференції присутні близько 30 осіб із чоловічих та жіночих монаших чинів і згромаджень УГКЦ.

 

«Аскеза є лише засобом, щоб стати новою людиною у Христі. Саме слово «аскеза» в перекладі із грецької мови означає „вправа”, „руханка”», – зауважив Владика Гліб, який належить до студитського чину. На його переконання, людина може мати добру волю, гарні ідеали, яких хоче осягнути, але для неї завжди існуватиме проблема немочі, якою є гріх.

 

«Гріх увійшов у нашу історію і буття, адже Бог не сотворив нас такими: людина сама спричинила це, а ми успадковуємо цю неміч, схильність до зла… Ми хочемо бути добрими, але, за іронією долі, нам легше зробити зло, аніж добро,бо у нас є схильність до гріховного стану. Бути такими, як Бог, перевищує наш розум і наші поняття. І ми пізнаємо, що це чудово і йдемо до цього, але ми і пізнаємо, що в нас є те, що нас тягне від Бога, і тому необхідною є аскеза, яка допомагає нам боротися, по суті, із самими собою. Це боротьба не проти власної особи, а боротьба проти того, що не дозволяє нам бути особою повністю», - наголосив Апостольський екзарх українців греко-католиків у Великобританії.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Довідка

Школа духовності для богопосвячених осіб розпочала свою роботу 4 лютого 2011 року в селищі Брюховичах біля Львова. Ініціатор створення — Комісія УГКЦ у справах монашества під керівництвом о. Петра Барана (ЧНІ). Взірцем для наслідування стала Школа для мирян, що вже два роки поспіль діє в Свято-Успенській Унівській лаврі. Мета Школи для монашества – допомогти ченцям і черницям, які не мають змоги відвідувати навчальні заклади, але хочуть здобути основи богословської освіти. Курс навчання триватиме два роки, а учасниками можуть стати всі охочі богопосвячені особи. При цьому вибір тем - довільний. Крім занять, у програмі передбачено час на спільну й особисту молитви, духовні розмови тощо.