//

«Роздуми про науку та етику». Біоетичні питання з точки зору Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу

Як поводитися з пацієнтом, який перебуває у вегетативному стані? Які перспективи покращення людини за допомогою технологій? Як боротися з торгівлею органами, і туризмом, метою якого є їх трансплантація? Що саме розуміється під «сексуальним та репродуктивним здоров’ям»? Ось деякі з важких питань, з яким дуже часто доводиться стикатися законодавцям Європейського Союзу. Щоб представити панораму етичних проблем у вищезгаданих питаннях, секретаріат Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (Comece), опублікував книжку під назвою «Роздуми про науку та етику».

 

«Ця книга, - повідомляє секретаріат Комісії, - представлення Групою фахівців біоетичних роздумів Комісії, аналіз головних етичних питань, оцінка думок та деякі корисні пропозиції від європейських законодавців». Цей посібник, зокрема, зосереджує увагу на темі сексуального здоров’я та репродуктивності. Як зазначає Комісія єпископів, це питання «вельми неоднозначне, оскільки, як здається, включає в себе питання права на аборт, що суперечить інтерпретації міжнародного та європейського права».

 

Крім того, в повідомленні йдеться про те, що «часто повторюване використання терміну «сексуальне та репродуктивне здоров’я» в деклараціях, резолюціях та рекомендаціях, - має намір впровадити його у звичайну мову, сприяючи формуванню так званого «права» на це, не зважаючи на застереження, висловленні багатьма державами, головними дійовими особами міжнародного права, за відсутності будь-якої згадки про нього в міжнародних угодах та договорах загального значення».

 

Поки що книга «Роздуми про етику та науку» доступна англійською та французькою мовами. Її можна отримати в електронному виді зі сайту Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу ().


Слід теж зазначити, що Група, яка від 1996 року працює над питаннями біоетики, складається з п’ятнадцяти експертів таких дисциплін як: теологія, етика, філософія, право та медицина. Щорічно вони проводять дві робочі зустрічі, дискутуючи над питаннями наукового прогресу та впливу біотехнологічних інновацій на життя людини.

 

Джерело: Радіо Ватикан