//

«Quo Vadis» 1924 року знайдений у Ватиканській фільмотеці

У Ватиканській фільмотеці знайдена ще одна стара кінострічка - німий фільм "Quo Vadis" за  знаменитим твором Генріка Сінкевича. Книга пережила десятки екранізацій, завдяки глибоким роздумам автора над духовним пошуком кожної людини, який ніколи не закінчиться. Тому інтерес представляє кожна спроба її втілення в різних жанрах мистецтва, відзначила сьогоднішня "L'Osservatore Romano".

 

Роман Сінкевича "Quo Vadis" спочатку публікувався у виданні "Gazeta Polska" і лише потім, в 1896 р., вийшов в форматі книги. У той час ніхто не думав, що твір переживе стільки постановок, у тому числі і кінематографічних. Історія переслідувань перших християн в неронівські часи проникла в серця багатьох читачів різних поколінь.

 

Перша кіноверсія "Quo Vadis" з'явилася в 1901р., Але дійсно "колосальну популярність", як зазначає Ватиканська газета, здобула друга екранізація з 1912 р. Її здійснив режисер Енріко Гвадоні на кіностудії "Cines", яка купила у Сінкевича авторські права на твір.

 

Знайдена в фільмотеці Святого Престолу стрічка зберігалася в хороших умовах і за 88 років не втратила якості. Режисер фільму, німець Георг Якобі зайняв в ньому цілу плеяду тодішніх кінозірок. Фільм зроблений технічно дуже якісно із застосуванням спецефектів і може по праву заслуговувати на звання шедевру тодішньої кіноіндустрії.

 

За матеріалами radiovaticana.org