//

«Проща є іконою нашого життя», - Блаженніший Святослав (відео)

Увечері, 16 липня, учасники Всеукраїнської та молодіжної прощі у Зарваницю мали можливість вітати численно прибулих гостей, серед яких, окрім вищезгаданих єпископів, були: Владика Юліян (Вороновський), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Владика Михаїл (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський, Владика Володимир (Війтишин), Єпарх Івано-Франківський, Владика Микола (Сімкайло), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, Владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, Владика Гліб (Лончина), Апостольський адміністратор Екзархії для українців-католиків у Великобританії, Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський, Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський, Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, Владика Ярослав Приріз, Єпископ-коад’ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Владика Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату.


Крім того на Всеукраїнську прощу прибули паломники з Хмельницька, Кам‘янець-Подільська, Івано-Франківська, Одеси, Криму, Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Дніпродзержинська, Херсону, Скадовська, Кременчука, Рівненщини, Дубна, Луцька, Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Чернівців. Загалом станом на 16 червня Зарваниця зібрала близько 40 тисяч паломників.


Увечері о 20-00 розпочалась урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, у співслужінні вищезгаданих єрархів.


Звертаючись до прочан, Владика Йосиф побажав відбути прощу на велику користь, щоби «наші гарячі молитви і щире покаяння топили плід нашої гріховності і ми стали прикладом Бога милосердного і отримали тут, у Зарваниці, Боже милосердя і велику благодать», - говорить єпископ.


Також, як приклад ревного паломника, представив о. Зеновія Харкавого, котрий приїхав у Зарваницю з Австралії. «Цей священик дуже любить Україну, українське мистецтво, яке збирає, зберігає і популяризує в Австралії. На прикладах таких скромних і дуже вагомих у ділах ростуть і вчаться наші діти семінаристи і молоді священики», - зауважив єпископ і побажав, щоб його дорога на Україну була завжди легкою і безпечною.


Відтак відбулася нічна піша хода зі свічками від парафіяльного храму до монументу Богородиці, де Блаженніший Святослав у присутності гостей з Іспанії та владик, разом з усіма паломниками молився Молебень. Звертаючись до прочан, зауважив, що проща є іконою нашого життя. «Ікона допомагає нам побачити невидиме, відкриває нам духовний світ. Подорож, в яку ми пускалися, є іконою нашого з Вами життя. Вирушаючи у дорогу, ви задумувалися, що взяти із собою, а що залишити, а потім потрудилися зробити шлях до цього святого місця», - говорить Блаженніший Святослав і наголошує, що дуже важливим є не загубитися на дорогах земного життя, зрозуміти, що є у нашому житті головним, а що другорядним, щоб не були надто обтяженими дрібничковими речами».


Також зазначив  потребу людини у Христовому світлі. «Зараз ви тримаєте в руках засвічені свічки, і тому я можу бачити обличчя кожного з Вас. Без Божого світла кожен із нас втрачає свою унікальність і перетворюється на темну масу. Провідницею у нашій земній мандрівці Церкви як паломничаючого до неба Божого люду є Пречиста Діва Марія. Просімо, щоб вона вирвала нас з того земного мороку до світла Христового життя», - звернувся Блаженніший.

Відтак побажав, щоб так чисельно, як прочани прийшли до цього святого місця, так чисельно усі зуміли дійти до неба, а Пречиста Діва Марія пригорнула кожного до свого Серця.


Після слів Предстоятеля УГКЦ, Кардинал Луїс Мартінес Сістак, який очолив делегацію з Іспанії, сказав, що на прощі ми є об’єднаними її духом, також висловив привітання від єпархії Каталонії, усіх єпархій у Барселоні та усіх українців, котрі через працю та інші причини проживають на даний час у Каталонії, але сьогодні  почуваються об’єднаними духовно у цій прощі до Зарваниці.


Своє звернення завершив словами блаженного папи Йоана Павла ІІ: «Україна – земля, благословенна Богом. Християнство є невід’ємною частиною твоєї культурної та релігійної ідентичності. Ти повинен розглядати цю місію в середині великої християнської родини і Східної Європи. Нехай так буде назавжди», - підсумував Кардинал.


Опісля відбулись цілонічні чування.


Джерело: Департамент інформації УГКЦ