//

«Прокурене майбутнє». Вчені з'ясували, що канабіс значно знижує інтелект

 «Прокурене майбутнє»: під таким заголовком в редакційній статті ватиканської газети «Оссерваторе Романо» наводяться результати дослідження про вплив канабіса на людський мозок.

 

Шокуючі підсумки багаторічного вивчення несправедливо званих «легкими» наркотиків - таких, як марихуана, - були опубліковані в кінці серпня Американською академією наук. Наслідки куріння канабіса - найпоширенішого в світі наркотику - вивчалися на прикладі 1037 осіб, які народилися в 1972 і 1973 роках. Новозеландські і англійські вчені стежили за ними протягом двох десятиліть: настільки довгострокове дослідження за участю такої кількості людей було проведено практично вперше. І якщо когнітивні наслідки куріння марихуани — таких як порушення пам'яті та уваги, втрата інтересу до життя та інші, - були відомі і раніше, то вразливість підліткового мозку в далекій перспективі була доведена вперше.


Результати останнього дослідження підтверджують, що у тих, хто почав курити марихуану в підлітковому віці і потім постійно вживав канабіс як мінімум чотири рази на тиждень, коефіцієнт інтелекту знижується на вісім пунктів. Це зниження інтелекту помітили не тільки науковці, а й рідні та близькі досліджуваних суб'єктів.


По-друге, дослідники з'ясували, що припинення або зменшення вживання наркотику не призвело до відновлення інтелектуальних здібностей. Тобто нанесена шкода виявилася незворотньою і мала значні наслідки для повсякденного життя цих людей.


Таким чином, вживання канабіса знаходиться в прямій взаємодії з розвитком мозку, який повністю формується до двадцяти років. І якщо врахувати, що, наприклад, у Франції 24 відсотки хлопців і дівчат у віці 16 років вживають канабіс, то легко здогадатися про поширеність і небезпеку цього феномена.


Крім того, дослідження показали, що у підлітків, які вживають  канабіс, ризик розвитку депресії збільшується в п'ять разів.

 

За матеріалами www.radiovaticana.org