//

«Притвор язичників» – нова ініціатива Апостольської Столиці для діалогу з невіруючими

«Притвор язичників» – так називається нова ініціатива Апостольської Столиці, яку проводить Папська Рада в справах культури. Саме таку назву мало місце в архітектурному комплексі Єрусалимського храму, куди ще могли ввійти іновірці, які, можливо, шукали Бога, адже до самого храму могли входити лише юдеї. Там також тривали диспути між язичниками та визнавцями юдаїзму.

 

Відгукуючись на неодноразовий заклик Папи Бенедикта XVI, Церква започатковує нову ініціативу діалогу між віруючими та невіруючими. Вона повинна доповнити міжрелігійний діалог, що триває десятиліттями, залучаючи до розмов також тих, які заявляють себе невіруючими. Завданням цього починання є спонукати широке обговорення в суспільстві великих запитань щодо існування людини, її духовного виміру, запрошуючи до спільної раціональної призадуми.

 

Ініціатива випливає з необхідності розвивати діалог між віруючими та невіруючими, взаємно шануючи самобутність одні одних. Його метою є також сприяння гідності людини в її двох вимірах – матеріальному та духовному.

 

В рамках проекту «Притвор язичників» щороку організовуватимуться зустрічі міжнародного характеру, залучаючи академічні, дослідницькі, мистецькі інституції, як також міжнародні організації, такі як UNESCO. Вони відбуватимуться у формі обговорення великих тем.

 

Перша зустріч в рамках «Притвору язичників» відбудеться 24-25 березня 2011 р. в столиці Франції м. Парижі. Вона проходитиме трьома етапами і буде присвячена обговоренню теми «Просвітництво, релігії та спільний розум», що відбудуться в осідку ЮНЕСКО, в Паризькому Університеті «Сорбонна» та Інституті Франції, що об’єднує п’ять французьких академій.

 

Підсумки згаданих зустрічей буде підбито під час круглого столу в Бернардинській Колегії за участю відомих представників світу політики, ЗМІ, підприємництва та культури, натомість ввечері 25 березня перед Собором Паризької Богоматері відбудеться мистецька програма, а в самій катедрі триватимуть чування під проводом представників всесвітньо відомої екуменічної спільноти з Тезе. За посередництвом відео-послання до учасників зустрічі звернеться Папа Бенедикт XVI, пояснюючи значення та цілі ініціативи.

 

Представлення першого етапу проекту «Притвор язичників» відбулося сьогодні, 18 березня 2011 р., у Ватиканському прес-центрі за участю кардинала Джанфранко Равазі, який очолює Папську Раду в справах культури, о. Лорента Мазас, Виконавчого директора «Притвору язичників» та Станісласа де Лабуле, Посла Франції при Апостольській Столиці.

 

Наступними містами, які подали заявки на проведення зустрічей в рамках проекту «Притвор язичників» є Флоренція і Палермо в Італії та Тирана – столиця Албанії. У 2012 році зустрічі заплановано в Стокгольмі (Швеція), Празі (Чехія), Ассізі (Італія), Берліні (Німеччина), Женеві (Швейцарія), Квебеці (Канада), Валенсії та Барселоні (Іспанія). А в планах на 2013 рік – Марсель (Франція), Москва (Росія), Павія (Італія), Чикаго та Вашингтон (США).

 

Джерело Радіо Ватикан