//

«Покликані спричинитися до сіяння Слова істини»

У середу, 25 січня 2012 р., оприлюднено послання Папи Бенедикта XVI на Всесвітній день місій, який цього року відзначатиметься 21 жовтня. Його тема наступна: «Покликані спричинитися до сіяння Слова істини», а присвячене воно 50-й річниці Декрету Другого Ватиканського Собору про місії «Ad gentes», Рокові віри та Синодові Єпископів на тему нової євангелізації.

 

Святіший Отець визнає, що Другий Ватиканський Собор, в якому взяли участь католицькі єпископи з кожного куточка землі, був світлим знаком вселенськості Церкви, а свідчення ієрархів з місійних теренів наголосило на невідкладності євангелізації та необхідності поставити в центрі еклезіології місіонерську природу Церкви.

 

Саме в цьому дусі, за словами Бенедикта XVI, побачила світ енцикліка Івана Павла ІІ «Redemptoris missio», а він сам проголосив Рік віри, пригадуючи про місіонерський мандат, який Христос доручив Своїм учням, «і який є обов’язком усього Божого люду – єпископів, священиків, дияконів, ченців та мирян». Папа наголошує на тому, що Христова благовість завжди актуальна, але кожна епоха вимагає від євангелізаторів нових способів для дієвого звіщення Божого слова. А це, в свою чергу, вимагає оновленого особистого та спільнотного прийняття віри. Саме криза віри, на думку Святішого Отця, є однією з перешкод на шляху євангелізації, і це стосується не тільки західного суспільства, але значної частини людства загалом.

 

У Божому плані любові віра є даром, здійсненим у Христі, який слід прийняти, але також даром, яким треба ділитися, світлом, що не може залишатися схованим.

 

Кожен християнин, зазначає Бенедикт XVI, чує в серці слова святого Павла: «Горе мені, якщо не звіщаю Євангеліє». І в наш час численні священики, ченці, як також миряни і, навіть, цілі сім’ї, залишають свої країни, вирушаючи до інших Церков, щоб звіщати Христове ім’я, що є свідченням глибокого сопричастя та любові між Церквами. Святіший Отець бажає усім місіонерам дарів Святого Духа, щоб Божа благодать вчиняла рішучішими кроки євангелізації в історії людства.

 

Джерело: Радіо Ватикан