//

«Походження людини». Збірка документальних фільмів

Під патронатом Папської Ради в справах культури, в рамках Проекту STOQ (Наука, богослов’я та онтологічні питання), побачила світ збірка документальних фільмів «Походження людини». Серія фільмів, що стосується питань еволюції, створення та віри, опрацьована за співпрацею викладачів Папського Університету Святого Хреста та інших навчальних закладів. Вона представляє думку тридцяти вчених, між якими є віруючі – католики, протестанти, євреї – та ті, що декларують себе невіруючими.

 

Вчені шукають відповіді на такі запитання, як «Чи ми народилися випадково?», «Як зародився всесвіт?», «Чи існує якийсь розум, що керував еволюцією?» На думку італійського вченого Евандро Аґацці, існування світу не можна пояснити випадком, а ті, хто вірить в можливість пояснити це виключно в рамках певної емпіричної науки, впадають у ненауковий редукціонізм. Чи можемо стверджувати, що Біблія є згідною з наукою? Нобелівський лауреат швейцарець Вернер Арбер відповідає: «На початку Старого Завіту у Книзі Буття читаю, що світ був створений в різних періодах. Для мене ці періоди означають, власне, еволюцію». На думку голландського науковця Кіса Деккера, «науковий метод сам по собі не є ані християнським, ані атеїстичним. Між наукою та релігією немає протиріччя, наука дуже добре вписується у християнське бачення світу».

 

Пригадаємо, що від 3 до 7 березня 2009 р. в Папському Григоріянському Університеті у Римі проходив конгрес «Біологічна еволюція, факти та теорії». Він відбувався під патронатом Папської Ради в справах культури в рамках проекту STOQ, назва якого є абревіатурою з англійської мови, що означає «Наука, Богослов’я та Онтологічні питання».

 

 

Джерело: Радіо Ватикан