//

«Пігулка п'ятого дня»: аборт, замаскований під контрацепцію

В Італії скоро надійде у продаж так звана «таблетка п'ятого дня» - EllaOne. Фармацевтична компанія представила новий препарат як «екстрений контрацептив», який можна приймати до п'яти діб після незахищеного статевого акту. Цей препарат доступний вже в 20 країнах світу. В Італії для придбання EllaOne необхідно мати рецепт лікаря і негативний результат тесту на вагітність.


Асоціація «Наука і життя» виступила з різкою критикою з приводу презентації даного препарату: будучи абортивним, він представлений як контрацепція.


«Дана таблетка, - пояснює президент асоціації Лучо Романо, - містить молекулу, яка належить до тієї ж фармакологічної групи, що і РУ-486, що використовується в Італії для хімічного аборту аж до сьомого тижня вагітності». «Якщо її прийняти перед овуляцією, вона може або перешкодити овуляції, або затримати її. Якщо ж її прийняти після овуляції, після фертильного акту, то вона, з усією очевидністю, перешкоджає закріпленню ембріона в матці». Іншими словами, на думку експерта, цей препарат стає саме абортивним, і при цьому його намагаються представити як контрацептив. Таким чином, з культурної точки зору аборт як такий ще раз представлений як засіб запобігання.


Рада охорони здоров'я Італії призначає прийом «таблетки п'ятого дня» тільки після тесту на вагітність. «Але це двозначна заява, - пояснює Романо. - Жодна жінка після фертильного акту не може з повною впевненістю знати про вагітність».

 

За матеріалами radiovaticana.org