//

«П’ять кроків до радості» (Octava Dies)

«Також і цього року в промові напередодні Різдва до своїх співробітників з Римської Курії Папі вдалося сказати щось прекрасного, великого та підбадьорюючого», – зазначає у щотижневій редакторській рубриці «Octava Dies» о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканських Радіо та телецентру, додаючи: «Він це зробив якраз на фоні теперішнього часу кризи, яка є, як він справедливо вважає, не лише економічною, але глибоко етичною, культурною та духовною. Він це зробив, роздумуючи над досвідом, який його найбільше вразив протягом року, що минає: досвідом Всесвітнього Дня Молоді в Мадриді. Папа Венедикт XVI визначає “новий, омолоджений спосіб бути християнами” та окреслює його п’ятьма кроками, п’ятьма вказівками, що і як звіщати світові, який здається “втомився” і якому “набридло” бути християнським.

 

Передусім, “новий досвід католицькості, вселенськості Церкви”, який полягає в тому, що всі ми є братами й сестрами, і що це не просто ідея, але й досвід. Далі, “бути для інших – це прекрасно”: час та життя віднаходять свій сенс, коли їх дарують, а не тоді, коли затримують для себе. Потім, адорація – акт віри перед воскреслим Христом, присутнім у Пресвятій Євхаристії: Бог насправді присутній між нами, для нас і з нами. Ще далі, прощення Бога для кожного з нас у Святій Тайні Покаяння, щоб постійно протистояти нашому егоїзмові, полегшити наші тягарі та наново відкрити нас на любов. Врешті, впевненість у тому, що Бог нас бажає, приймає та любить. Усе разом: дарувати себе, вірити, просити прощення, ввіритися любові.

 

Проходячи цими п’ятьма кроками життя відкриваємося на радість. Інакше, сумнів у тому, чи варто жити, не знаходить відповіді та стає нездоланним, а життя стає здобиччю смутку. “Із сумніву щодо Бога неминуче слідує сумнів щодо самого ж людського буття”, – каже Папа. Але Бог став людиною саме для того, щоб допомогти нам подолати ці два сумніви. Отже: “Добре воно бути людиною, навіть і у важкі часи”. Благодатного Різдва!».

 

Джерело: Радіо Ватикан