//

«Open Doors» константує, що становище християн в Азербайджані погіршилося

Міжнародна благодійна правозахисна християнська організація «Open Doors» («Відкриті Двері»), яка допомагає вірним в тих країнах, де християнська віра піддається переслідуванню і пригніченню, включила Азербайджан в рейтинг-список «The World Watch List 2012», який містить перелік 50 країн, автономій та суб'єктів, в яких найчастіше переслідують християн через віросповідання.

 

Позиція уряду Азербайджану, велику частину населення якого складають мусульмани, щодо будь-якої форми релігії - негативна, і ставлення до християн тут нічим не відрізняється. При цьому пригнічення християн в республіці пояснюється не тільки релігійним фактором, але також і націоналістичним / етнічним. Так, азербайджанські вірні-християни вважаються зрадниками, так як християнство асоціюється з Вірменією, що є «заклятим ворогом» Азербайджану, наголошується в доповіді організації.

 

«Загальне сприйняття християн в Азербайджані є негативним. Уряд країни почав проявляти більшу активність у боротьбі з релігією, і в порівнянні з попередніми роками, становище християн в країні погіршилося. Усі церкви і релігійні групи повинні були продовжити свою реєстрацію до 1 січня 2010 року, проте після цієї дати жодна нова церква так і не змогла отримати реєстрацію », - повідомляє «Open Doors », зазначивши, що незареєстрована релігійна діяльність в Азербайджані карається, а успішна реєстрація майже неможлива.

 

У матеріалі сказано, що майже всі протестантські конфесії в Азербайджані, як і раніше не мають легального статусу, а приватні будинки не можуть бути використані для проведення релігійних служб, через що у незареєстрованих релігійних громад виникають проблеми з азербайджанською поліцією. На протестантські церкви в Азербайджані здійснюють рейди, а церковних лідерів  арештують і штрафують.

 

Крім того, як наголошується в доповіді правозахисної організації, в Азербайджані немає ніякої свободи будівництва церковних будівель. Церкві необхідно мати певний дозвіл для цього, і цей дозвіл майже ніколи не видається. Так, за останній рік жодного такого дозволу не було видано, а християни часто навіть утримуються від початку процедури отримання дозволу. І хоча, згідно із законопроектом від грудня 2010 року, зустрічі парафіян незареєстрованих церков є незаконними, тим не менш, деякі йдуть на такий ризик.

 

«Багато християн не можуть знайти або зберегти роботу, за ними пильно стежать спецслужби, які спільно з поліцією мають важливу роль, але крім них є також Комітет у справах релігії, який контролює майже всі. Тим не менше, число місцевих віруючих продовжує зростати, і деякі ведуть активну пропагандистську діяльність, незважаючи на ризик», - йдеться в доповіді «The World Watch List 2012». «Open Doors» також відзначає, що через збільшення законодавчих обмежень, пригнічення християнської церкви в Азербайджані також зросте.

 

За матеріалами: christiantoday.com