//

«Одинадцяте вересня». Редакторська колонка о. Федеріко Ломбарді

Щотижневу рубрику «Octava Dies», якою відкривається підсумковий випуск новин Ватиканського Телецентру, його директор о. Федеріко Ломбарді, ТІ, який також очолює Ватиканські Радіо та прес-центр, присвятив 10-й річниці терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні:

 

«Минуло 10 років від неймовірного терористичного нападу, який скерував чотири рейсові літаки, повні невинних пасажирів, проти будівель-символів економічної, політичної та військової потуги Сполучених Штатів у Нью-Йорку та Вашингтоні. Того дня було забрано майже три тисячі життів, а ще тисяча загинула пізніше від пороху та отрут, які поширилися внаслідок падіння хмарочосів-близнюків. Люди понад 70-ти різних національностей, різних віровизнань та культур. Отож, нове тисячоліття, яке щойно розпочалося, не виявилося часом миру, але знову – часом, в якому ненависть хотіла показати свою силу. І, у дійсності, війна й досі триває, не розв’язавши до кінця жодної проблеми. Осама Бін Ладен, організатор, був убитий, але годі припустити, що з цим закінчиться тероризм.

 

Але, 11 вересня було також днем, коли, в той самий час, як багато людей намагались втекти від смертельної загрози, сотні інших бігли назустріч небезпеці, щоб допомогти жертвам, віддавали життя, щоб врятувати інші життя. Вони були переконані, що саме це було правильним та були готовими це зробити. Жертва нью-йоркських пожежників та інших, які вчинили так само, як вони, залишається посланням сліпучого світла серед дня темряви. Скільки ж то співчуття, служіння, молитви, прагнення зрозуміти, діалогу та миру потім надійшло в дуже дискретних, але дуже конкретних формах від тих, які тими днями не дозволили, щоб над ними запанували відчай та прагнення помсти!

 

Стільки ненависті, і, водночас, стільки любові! Що переважило? Що переважає? Що переважить? Ми, які черпаємо натхнення у Божому імені, прагнемо, щоб усі, хто покланяється Богові, ще раз зачерпнули із цього спогаду непереборне бажання служити життю та мирові».

 

Джерело: Радіо Ватикан