//

«Ніч конфесіоналів» у Польщі

Третій рік поспіль відбувається громадська акція, яка привертає до себе дедалі більшу увагу поляків. Її суть у тому, що приступити до сповіді можна навіть уночі.

 

«Ніч конфесіоналів» виходить назустріч очікуванням людей і сучасному стилю життя, в якому вони дуже зайняті», – так оцінює акцію її координатор о.Гжегож Адамський. На його думку, тим, що притягує людей до нічних сповідей, є тиша і спокій, які панують у цей час, завдяки чому їм легше зосередитися. Отець Пьотр Йордан Слівіньскі, творець Школи для сповідників, вважає, що ініціатива ідеально відповідає потребам вірних, які працюють щоразу довше і допіру увечері можуть зосередитися на справах, пов’язаних з їхньою релігійністю.

 

Цього року для участі в акції зареєструвалися близько 80 парафії із Польщі, а також парафія в Манчестері (Велика Британія). Участь беруть парафії Варшави, Кракова, Гданська, Плоцька, Сосновця та ін. Цілонічні сповіді супроводжуються також медитаціями та чуваннями, роздумами над Хресною Дорогою, Гіркими Жалями. Подібно як у минулі роки, «апогеєм» Ночі конфесіоналів стане Пасхальне Тридення, тобто ночі з Великого Четверга на Велику П’ятницю, а також із Великої Суботи на неділю Воскресіння Господнього.

 

Акцію започатковано кампанією в публічному просторі – її не оголошували виключно по храмах. Надходження Ночі конфесіоналів у Польщі заповіли білборди і лайтбокси, оголошення на великих екранах поблизу торгових центрів (Щецін). У Сосновці, Любліні та Щеціні костели, які записалися на акцію, означено широкоформатними банерами. Великодня сповідь пропагована також із використанням онлайнових пристосувань – на згаданому порталі nockonfesjonalow.pl, на фейсбуку, на ютубі.

 

Джерело: CREDO